– Nije reč o nekom malom umanjivanju prava radnika, nego o potpunom ukidanju osnovnih prava radnika i liberalizaciji otpuštanja, objašnjavaju ukratko u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine predloge izmena i dopuna Zakona o radu koji su dostavili poslodavci. S obzirom na to da je u Zrenjaninu mislena imenica imati posao, ne čudi strah da bi predlog poslodavaca na velika vrata uveo najsuroviji oblik tretiranja zaposlenih. Zato Samostalni sindikat smatra da je većina zahteva poslodavaca neprihvatljiva.


Među njima su, tvrde oni, brisanje uslova pod kojima se može ugovoriti rad na određeno vreme, veća sloboda u promeni radnog vremena i u regulisanju godišnjeg odmora, zahtev za restrikciju porodiljskog odsustva, smanjenje naknade zarade, smanjenje prava zaposlenog koji je upućen kod drugog poslodavca, mogućnost udaljenja sa rada, zahtev za slobodnije otpuštanje čak i bolesnih. Zrenjaninski sindikalci i anketirani radnici smatraju da važeći Zakon o radu sadrži uglavnom dobra rešenja, koja bi u pojedinim delovima trebalo preciznije definisati, ali nikako ne bi trebalo menjati njihovu suštinu.

– Ukratko, mogli bi da otpuste koga hoće i kad hoće, trudnicu, bolesnog; da vraćaju na posao ili raspoređuju bez posebne najave, a kada „upotrebe“ radnika, da mu daju otkaz i zamene ga novim, kaže za Forum Mirko Malešev, predsednik Saveza samostalnog sindikata za više opština srednjeg Banata. – Radi se i o tome da privremeni rad može da traje dve godine i više godina, da radno vreme može da se produžava duže od osam časova, dakle da uvedu sve ono što je negativno po radnike. Drugim rečima, poslodavci koji su predlagači ovih izmena u Zakonu o radu, žele da pod floskulom „fluktuacije radne snage“ odaberu kadrove i dokle god su radno sposobni i zdravi oni bi radili. Čim prestanu, ostali bi bez posla. Mi onda pitamo, ko će njih onda kasnije da primi, ako uvedemo princip čiste eksploatacije, bez socijalnog aspekta? Prema tome, ovde nije reč o želji da se kroz popravku zakona omogući poštovanje Zakona o radu. Ovo je želja da se ugase sva moguća prava zaposlenih!

U zrenjaninskoj putarskoj firmi Vojvodinaput, koja je upravo izbegla stečaj, angažovano je 240 stalno zaposlenih i 120 privremeno angažovanih radnika. Upravo kod njih sindikati i zaposleni su jedinstveni u tome da treba braniti postojeći Zakon o radu.

– Podneli smo novi zahtev za kolektivni ugovor, koji je mnogo bolji, treba da pregovaramo sa poslodavcem. Mislim da će problem biti cena rada, koja je ostala na neto nivou od 50 dinara, što znači da od svih putarskih firmi imamo najmanju cenu rada. Imamo i problem sa osiguranjem, radnici nisu osigurani, a rade u teškim uslovima, zimi na hladnom, a leti na toplom.

Ukoliko se Zakon o radu promeni, za nas će nastati nepovoljan ambijent, što će se odraziti i na kolektivni ugovor, ocenjuje Vladimir Kojčić, putarski radnik.

U ovoj firmi sezonski radnici angažuju se stalno, naročito kada je sezona građevinskih poslova.

– Ljudi se prime na određeno vreme, a kad im istekne ugovor, oni dobiju otkaz. Taman kad nauče da rade, uputimo ih u posao koji nije lak, firma angažuje nove. Mi u smislu efikasnosti puno gubimo takvim odnosom prema privremenom radu, a sve se odražava na ukupan rad firme. Kako da budemo uspešna firma, kad stalno počinjemo iz početka, kaže Ivan Repija, rukovalac građevinskih mašina.

– Mi smo se baš angažovali da damo dobre predloge za naš kolektivni ugovor, da očuvamo dobar odnos prema zaposlenima. Zato nam izmene Zakona o radu nikako ne odgovaraju. Mislim da se prava radnika ukidaju, a drastično povećavaju njihove obaveze, odnosno eksploatacija, objašnjava Aleksandar Grujić, sindikalac iz AD Vojvodinaput.

– Zahtevi poslodavaca su neprihvatljivi. Imamo odgovor i mislim da to niko ne očekuje, ali mi ćemo koristiti sva raspoloživa sredstva da odbranimo postojeći Zakon o radu. Obavestićemo međunarodne organizacije o ovim zahtevima, a odgovorićemo na način kako sindikati odgovaraju. Ono što je prihvatljivo za razgovor, o tome možemo da pričamo, ono što nije, biće odbačeno. Dosta je više ustupaka novim bogatašima u Srbiji, koji se obogate za nekoliko godina, a mi smo za to kratko vreme ostali bez gomile zaposlenih, kaže Mirko Malešev, predsednik Saveza samostalnog sindikata za više opština srednjeg Banata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari