Zrenjaninska skupština po hitnom postupku krajem protekle sedmice je usvojila Elaborat o utvrđivanju modela sprovođenja javne nabavke u postupku obezbeđenja pijaće vode, što je uvod u raspisivanje novog tendera za odabir ponuđača. Elaborat je sačinjen nakon što je 16. aprila Gradsko veće imenovalo Radnu grupu za njegovu izradu, a na osnovu preporuke Uprave za javne nabavke RS.

Ovaj dokument sadrži podatke kako o statusu sadašnjeg snabdevanja grada vodom, tako i o svim brojnim testiranjima koja su obavljena u potrazi za najboljim rešenjem ali i predlog novog modela vodosnabdevanja. Elaboratom, koji je dat na uvid preko sajta Grada, predviđeno je da se umesto izgradnje fabričkog postrojenja, izvrši nabavka usluge prečišćavanja vode.

Među uslovima na tenderu nalazi se ograničenje da cena kubika vode ne sme prelaziti 28 evrocenti, kao i vremenski rok prema kome predloženo rešenje treba da se implementira za osam meseci.

– Posledice dosadašnjeg rada i stranputica u rešavanju problema pijaće vode dovele su do velikog pritiska i nezadovoljstva. Nadam se da će posle raspisivanja tendera konačno doći do rešavanja problema – ocenio je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak.

Iako ni javnost ni stručnjaci, pa ni sami odbornici i političke stranke u Zrenjaninu nisu saglasni oko toga treba li graditi regionalni vodovod sa kvalitetnijih izvorišta u okruženju ili podići fabriku vode, lokalna vlast koristi svoj mandat da ovaj problem reši i čini se, poentira, u odnosu na prethodnike.

– Oduševljen sam predloženim rešenjem i čudim se, s obzirom na to koliko dugo već vidim iste ljude da se ovim problemom bave, gde su do sada bili sa ovim rešenjem – ocenio je odbornik DS dr Zlatko Kozlovački.

Kako je istaknuto, ugovor sa Vesertehnikom o gradnji fabrike vode raskinut je 7. aprila. I dok zrenjaninska opozicija (DS i LSV) insistira da se javno objavi podatak koliko će raskid ugovora sa nemačkom kompanijom koštati budžet i građane Zrenjanina, vlast koju predvodi SNS smatra da je preuranjeno govoriti o tako nečemu jer se ne zna da li će tužbe uopšte biti.

Pritisak javnosti raste

Zrenjaninski privrednici, okupljeni u Udruženju Zrepok, apelovali su na gradsku vlast da se ozbiljno pozabavi problemom vode, a sve dosadašnje poteze učini javnim. „Puno toga treba rešavati u našem gradu ali je voda najveći i najvažniji problem. Građanska svest je očigledno podignuta, na problem se jasno ukazuje, potrebno je da se sada još više ljudi uključi, vršeći pritisak na donosioce odluka. Podržavamo sve inicijative koje vode ka rešenju problema pijaće vode – objašnjava Dragan Vidaković, predsednik Zrepoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari