Atlantik se ohladio rekordnom brzinom, naučnici zbunjeni 1Foto: pixabay/ Jonny Joka

Brzina promene temperature u vodama Atlantskog okeana u junu i julu bila je iznenađujuća. Deo okeana oko Ekvatora ovog leta se, tokom nekoliko meseci, hladio velikom brzinom. Sada se zagreva i vraća uobičajenoj temperaturi, ali su naučnici i dalje zbunjeni dramatičnim hlađenjem.

Neobično hlađenje duž Ekvatora, nekoliko stepeni severno i južno, krenulo je početkom juna, posle najdužeg niza zagrevanja okeana u poslednjih 40 godina, prenosi RTS.

„Uprkos tome što temperature taog dela okeana često variraju, od hladne do tople faze svakih nekoliko godina, brzina kojom se ovog puta temperatura spustila sa rekordno visoke do rekordno niske, zaista je bez presedana“, rekao je Franc Tuken, podstoktorand sa Univerziteta Floride u Majamiju koji je pratio događaj.

„I dalje smo veoma zbunjeni, jer ne znamo šta se stvarno dešava. Možda je reč o osobini koja se razvila iz nekog procesa koji ne shvatamo, ne razumemo“, kaže Majkl Mekfejden, naučnik Nacionalne okeanske i atmosferske administracije u SAD.

U februaru i martu ove godine, temperatura vode bila je najviša od 1982. godine i iznosila je 30 stepeni. Međutim, u junu je temperatura naglo počela da pada i do jula sje pala na 25 stepeni.

„Za sada, naša saznanja ne daju odgovore na pitanja o tome šta bi bio jasan pokretač ovog zahlađenja“, kaže Tuken.

„Taj deo se sada zagreva. Nije u pitanju atlantska La Ninju, kako i Tuken smatra, nešto drugo se tu dešava“, dodao je Mefejden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari