Beč menja e-autobuse novim autobusima na baterije i vodonik: Postaje evropski lider u dekarbonizaciji javnog prevoza 1Foto: City of Vienna/© Robert Peres

Od sredine 2025. godine e-autobusi u Beču biće zamenjeni novim autobusima na baterije i vodonik. Kako je saopštila Kancelarija Grada Beča u Beogradu, nakon evropskog tendera, Bečke linije ulažu u deset novih minibuseva italijanskog proizvođača „Rampini“.

Ovi autobusi će se pokretati i vodonikom i električnom energijom i prvi su minibusevi sa ovom tehnologijom.

Kako je izjavio član Gradskog veća zadužen za gradski prevoz u Beču Peter Hanke ovi autobusi čine Beč evropskim liderom u dekarbonizaciji javnog prevoza.

„Rampini Hydron“ pokreće elektromotor od 230 kW, koji energiju crpi iz baterije od 170 kWh. Tokom vožnje, vodonična gorivna ćelija generiše novu električnu energiju, tako da autobus zahvaljujući tehnologiji „range-extender“ može biti u upotrebi ceo dan bez dopunjavanja. Time više nije potrebna infrastruktura za punjenje u centru grada. Za kupovinu i održavanje novih Rampini autobusa ulažemo zajedno sa Ministarstvom za zaštitu klime i Evropskom unijom oko 12 miliona evra“, naveo je Hanke.

Kako dodaju iz Kancelarije Grada Beča u Beogradu, potreban zeleni vodonik se proizvodi direktno u Beču.

Kupovina autobusa na baterije i vodonik finansira se sredstvima Evropske unije kroz EBIN-program austrijskog Ministarstva za zaštitu klime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari