Beograd u novembru domaćin globalne konferencije o zelenoj tranziciji: Svetski stručnjaci o klimatskim promenama, zagađenju, biodiverzitetu 1Foto: SDF

Organizacija Sustainable Development Forum, najavila je danas da će, uz podršku Univerziteta u Kembridžu, Privredne komore Srbije i stručnjaka Ujedinjenih nacija, organizovati dvodnevnu međunarodnu konferenciju posvećenu zelenoj tranziciji 14. i 15. novembra u Beogradu.

U fokusu konferencije su, kako je navedeno, globalni efekti trostruke planetarne krize, koja podrazumeva klimatske promene, zagađenje i gubitak biodiverziteta.

Diskutovaće se o sporom napretku ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja do 2030. godine, izazovima održive proizvodnje i potrošnje i energetskoj tranziciji. Posebno će se razmatrati izazovi „globalnog juga“, pogođenog klimatskim promenama kojima nije ni značajno doprineo.

Biće reči o zdravstvenim efektima ekološke krize, uključujući zagađenje koje uzrokuje hiljade prevremenih smrti godišnje, kao i rastući trend urbanizacije – kako gradovi planiraju da se suoče sa ekonomskim, energetskim i zdravstvenim izazovima. Poseban panel će biti posvećen ulozi nauke u zelenoj tranziciji i održivom razvoju.

Kako je navedeno u saopštenju, ovo je jedinstvena globalna konferencija koja okuplja grupu svetski poznatih i cenjenih akademika, poput kraljevskog astronoma i bivšeg predsednika Britanske akademije Lorda Martina Risa, profesora biznis ekonomije Univerziteta u Kembridžu Majkla Polita, vodećih stručnjaka Svetske banke, predstavnika UNEP-a, UN-Habitata, IRENE (globalne organizacije za obnovljive izvore energije), kao i predsednika INTCO grupacije iz NR Kine Franka Liua.

Specifično u vezi sa ovom konferencijom je da je organizuje grupa mladih ljudi koji su se obrazovali i živeli u inostranstvu. Ovi mladi entuzijasti su se vratili u Srbiju sa ciljem da stečeno iskustvo i znanje implementiraju u svojoj rodnoj zemlji, dok održavaju jaku vezu sa globalnim temama i problemima.

„SDF konferencija o zelenoj tranziciji postavlja Beograd u sam centar globalne rasprave o izazovima zelene tranzicije, a srpskim kompanijama pruža priliku da predstave svoja rešenja i načine poslovanja pred međunarodnom zajednicom. Sinergija eksperata UN, predstavnika, nacionalnih i međunarodnih institucija privrede i akademije će doprineti sveobuhvatnijem sagledavanju zelene tranzicije, boljoj zajedničkoj saradnji i inovativnim rešenjima“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari