Besplatna onlajn info-sesija: Kako domaćinstva postaju prozjumeri? 1Foto: Beta/MRE Srbija//Emilija Jovanović

Besplatna onlajn info sesija „Kako domaćinstva postaju prozjumeri?“, biće održana, 30. oktobra od 19 časova, najavio je Centar za unapređenje životne sredine. Učesnici će saznati šta je potrebno da bi se postao vlasnik solarne elektrane na krovu porodične kuće.

Podsećaju da domaćinstva, uvođenjem instituta kupac-proizvođač (prozjumer), mogu da postanu proizvođači električne energije za sopstvene potrebe, te da višak proizvedene energije mogu da predaju u mrežu i povlače ih u skladu sa svojim potrebama.

Prozjumeri mogu da koriste struju iz distributivne mreže kada im potrošnja prevazilazi proizvodnju iz sopstvene elektrane. Zakonom o obnovljivim izvorima energije definisano je da domaćinstva mogu da postave solarne elektrane snage do 10,8kW. Na sesiji će saznati kako se ostvaruju uštede kroz manje račune za električnu energiju – kako da pravilno odredite snagu elektrane, kako funkcioniše obračun za prozjumere, i koji su konkretni koraci ka sticanju statusa „kupca-proizvođača“ i upisu u registar prozjumera. Takođe, pričaćemo o državnim subvencijama koje mogu značajno smanjiti troškove instalacije, kao i o novinama u Zakonu o energetici koje će direktno uticati na prozjumere”, navode iz Centra za unapređenje životne sredine.

Kako dodaju, ova info-sesija je namenjena vlasnicima porodičnih kuća, ali i svima onima koji su zainteresovani za izgradnju solarne elektrane ili žele da saznaju više o mogućnostima korišćenja obnovljive energije u domaćinstvima.

Info sesiju će voditi Vladan Šćekić i Ivana Jovčić iz Centra za unapređenje životne sredine, uz podršku prozjumera Nenada Maričića, Miloša Đorića i Miloša Đukanovića, a zainteresovani koji žele da čuju o ovom temi mogu da se prijave OVDE.

Nenad Maričić, registrovani kupac-proizvođač je student energetike i procesne tehnike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Kao jedan od pionira prozjumera u Srbiji, od aprila 2022. godine, Nenad se angažovao u borbi za unapređenje prava i statusa prozjumera, ističući se kao jedan od vodećih zagovornika odgovorne proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za sopstvene potrebe. Kao saradnik Centra za unapređenje životne sredine i član energetske zadruge „Elektropionir“, Nenad promoviše čista energetska rešenja, kako bismo imali čistiju i zdraviju životnu sredinu.

Miloš Đorić, registrovani kupac-proizvođač je diplomirani mašinski inženjer sa bogatim iskustvom u obrazovanju i preduzetništvu. Trenutno radi kao nastavnik predmeta „Tehnika i tehnologija“ u osnovnoj školi, gde svojim znanjem i entuzijazmom inspiriše mlade generacije da razvijaju tehničke veštine i inovativno razmišljanje. Pored pedagoškog rada, Miloš je i vlasnik servisa kućnih uređaja, gde primenjuje svoje znanje u oblasti elektronike za pružanje usluga popravke i održavanja, a postao je prozjumer u septembru 2022. godine.

Miloš Đukanović, registrovani kupac-proizvođač je započeo svoju karijeru u finansijama pre 20 godina u kompaniji DaimlerChrysler. Tokom poslednjih 17 godina, radi u kompaniji Henkel, gde trenutno obavlja funkciju finansijskog direktora za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Kroz svoju dugogodišnju karijeru, stekao je bogato iskustvo u finansijskom upravljanju i strateškom planiranju, a pored svoje profesionalne uloge, Miloš je od 2022. godine prozjumer, od 2023. godine koristi i toplotnu pumpu, a od 2024. godine i električni automobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari