Biološkinja Dudić: Korićenje reka u Novom Pazaru dobro za ljude, ali ne i za biodiverzitet 1Korićenje reke Raške Foto: Grad Novi Pazar

Korićenje novopazarskih reka dobro je za čoveka, ali ne i za ostala živa bića koja žive u rekama, jer se time narušava kompletna ravnoteža ekosistema, izjavila je danas biološkinja Monika Dudić u emisiji Zeleni minuti dodavši da ipak za grad koji ima stambene objekte blizu rečnih vodotokova ne postoji bolje rešenje.

„Trenutno nemamo izbora i ovde je poenta da se smanje poplave u gradu jer znamo kakva je situacija po tom pitanju. Za ljude je ovo dobro, ali korićenjem se menja stanište i narušava biodiverzitet i gubimo priobalne delove koje naseljavaju mnogi mikro i makroorganizmi, čime se remeti lanac ishrane i kompletna bioprodukcija u vodenom toku“, pojasnila je Dudić.

Dodaje da se korićenjem povećava protok vode čime zagađivači lakše dospevaju u donje tokove reka, te da bi postavljanje brane na izlazu iz Novog Pazara bilo dobro rešenje.

Radovi na regulaciji rečnih tokova u Novom Pazaru počeli su krajem februara uređenjem reke Jošanice, nastavljeni su korićenjem Trnavice, a od pre mesec dana započeti su i radovi na koritu reke Raške.

Koordinator na projektu regulacije rečnih tokova u Novom Pazaru Hanefija Brničanin rekao je da je prevashodni cilj ovog projekta zaštita stanovništva i imovine od poplava i neželjenih efekata velikih padavina.

Dodao je da se radovi trenutno odvijaju planiranom dinamikom te da će biti uređena ukupno 7,2 kilometra rečnih korita koja će biti „očišćena, produbljena i proširena“.

Rok za završetak korićenja je 20 meseci, a investicija vredna 25 miliona evra finansira se iz kredita Svetske banke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari