Bolnicama u Srbiji nedeljno tokom leta potrebno 1.500 jedinica: Kako vrućine utiču na nestašicu krvi i šta se savetuje davaocima? 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Visoke temperature, ali i godišnji odmori utiču na to da se ovih dana zavodi za transfuziju u Srbiji suočavaju sa smanjenim rezervama krvi. Sa druge strane, krv je bolnicama konstantno potrebna cele godine za operacije i lečenje pacijenata. Slično je i u svetu, gde se beleže rekordne vrućine i ekstremne vremenske prilike.

Institut za transfuziju krvi Srbije već nedeljama raspolaže smanjenim rezervama i trenutno su jednoipodnevne. Kako kažu iz te ustanove, najviše nedostaju A i O krvna grupa, i pozitivna i negativna.

– Poznato je da davalaštvo nije ujednačeno tokom cele godine i da se povremeno suočavamo sa problemom nestašice krvi koja je najčešće sezonskog karaktera, a može biti uslovljena i vanrednim situacijama. Smanjenje rezervi krvi dešavaju se obično tokom letnjeg perioda, za vreme godišnjih odmora što se poklapa sa putovanjima populacije koja daje krv. Najpre se nestašica ogleda u nedostatku komponenata krvi, trombocita koji imaju kraći životni vek. U tim periodima godine je posebno važno da se sugrađani odazovu našim pozivima – kaže za Danas Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Ona podseća da je potrošnja krvi u Beogradu velika jer se u bolničkim centrima u prestonici i leči najveći broj pacijenata.

– U ovom periodu bilo bi dobro da Institut prikupi svakog dana 300 jedinica krvi kako bi zdravstveni sistem mogao nesmetano da funkcioniše. Nedeljno je tokom leta potrebno da Institut prikupi 1.500 jedinica krvi, kako bi se podmirlie potrebe svih bolnica u Beogradu i Srbiji koje Institut za transfuziju krvi Srbije snabdeva, a taj broj se od jula kreće između 1.100 i 1.400 na nedeljnom nivou – navodi naša sagovornica.

Bolnicama u Srbiji nedeljno tokom leta potrebno 1.500 jedinica: Kako vrućine utiču na nestašicu krvi i šta se savetuje davaocima? 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Visoke temperature, kaže, utiču i na odluku osobe da li će donirati krv, ali je važno da osoba koja se odluči da donira krv bude zdrava i da se dobro oseća na dan davanja krvi.

Savet za davaoce je dobra hidratacija organizma i da budu odmorni, naspavani pre davanja krvi. Kada su visoke temperature neophodno je da se osoba nakon davanja krvi hidrira i da se ne izlaže direktno suncu. Radno vreme Instituta je od 7 do 19 časova i preporuka je, ukoliko je moguće, da se krv donira u prepodnevnim časovima dok je osoba odmorna – poručuje Knežević.

Institut trenutno sprovodi i Letnju kampanju, koja je počela 1. juna i trajaće do 31. avgusta, sa ciljem da uključi gradove i opštine u organizaciji akcija dobrovoljnog davanja krvi. Najuspešniji od njih dobiće simboličnu plaketu “Šampion solidarnosti”.

– Svakako broj akcija koje se realizuju je manji tokom leta, pre svega zbog školskog raspusta i godišnjih odmora, što ograničava mogućnost realizacije akcija u srednjim školama, na fakultetima i kompanijama. Najznačajnije je je da se transfuzije krvi ne setimo samo kada se dogode neke velike nesreće ili kada je krv potrebna nekom iz našeg okruženja. Zato stalno podsećamo i motivišemo građane da daju krv redovno jer je ona potrebna svakog dana za neko dete, majku, oca, baku, deku, brata, sestru. Važno je da svi koji se dobro osećaju i imaju između 18 i 65 godina dođu do najbliže transfuzijske ustanove ili na neko mesto gde je mobilna tranfuzijska ekipa na terenu i daju krv. Samo zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi možemo obezbediti krv i trombocite za sve kojima su potrebni – naglašava Mirjana Knežević.

Bolnicama u Srbiji nedeljno tokom leta potrebno 1.500 jedinica: Kako vrućine utiču na nestašicu krvi i šta se savetuje davaocima? 3
Foto: Shutterstock/Joa Souza

Smanjene rezerve krvi su i u Vojvodini. Četvrtak je bio izuzetak, kada je prikupljeno više od 320 jedinica krvi.

– Tako bi trebalo da bude kontinuirano svakoga dana, jer se cela Vojvodina snabdeva iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, ali prethodnih dana nije bilo tako. Imali smo manje davalaca baš iz razloga godišnjih odmora i visokih temperatura. Ipak oni koji žele da daju krv to urade u jutarnjim satima, dok popodne kad su velike vrućine nemamo veliki odziv. Nama je, u ovim letnjim danima, dnevno potrebno 200 do 250 jedinica krvi – navodi za Danas Zorica Bjelić iz Instituta za transfuziju krvi Vojvodine.

Prema njenim rečima, u Vojvodini smanjene su rezerve O i A krvne grupe, kao i sve grupe sa negativnim Rh faktorom.

Tačan spisak lokacija na kojima građani tokom sledeće nedelje mogu da daju krv objavljeni su na sajtovima Instituta za transfuziju krvi Srbije i Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. Muškarci krv mogu da doniraju četiri puta godinje, žene tri puta.

Rezerve krvi u SAD pale za 25 odsto, mnoge akcije otkazane

Američki Crveni krst upozorio je da rekordna vrućina ovog leta uticala na nestašicu krvi. Samo u julu, kada je više od 130 miliona Amerikanaca bilo pod upozorenjem o vrućini, bio je smanjen odziv na skoro 100 akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Rekordne vrućine u kombinaciji sa odmorima doveli su do manjka više od 19.000 davanja krvi širom zemlje, što je uticalo da rezerve padnu za više od 25 odsto, dok je potražnja bolnica ostala konstantna, prenosi Gardijan.

„Dok bolnice traže krv za lečenje pacijenata, morali smo da ograničimo distribuciju, jer nema dovoljno za sve”, izjavio je Rodni Vilson iz američkog Crvenog krsta. On je naveo i da je zbog ekstremnih vremenskih uslova, od početka avgusta otkazano 60 akcija davanja krvi.

Izveštaj koji je objavila američka vlada prošle godine pokazuju da se SAD zagrevaju brže od globalnog proseka i da Amerikanci trpe „dalekosežne i sve gore“ posledice klimatske krize, kao i da se svaki deo zemlje suočava sa “sa sve štetnijim utivcajem”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari