Da li Apeninsko poluostrvo postaje žarište klimatske krize? 1Foto: Pixabay/ shogun

Evropa i region strahuju od najavljenog ciklona koji se približava kontinetnu. Za manje od mesec dana, severna Italija je drugi put pod vodom. Najteže je u pokrajini Emilija Romanja.

 

U Traversi na obali reke Lamone 17. oktobra u ranim jutarnjim satima oglasila su se crkvena zvona. Tradicionalni poziv je deo procedure civilne zaštite koju koriste mnogi italijanski gradovi kako bi upozorili stanovnike na predstojeću nepogodu, prenosi RTS.

U tom mestu, 60 kilometara južno od Bolonje, svih 480 stanovnika bezbedno je evakuisano. Ipak, jedva 30 kilometara duga rečica, preko noći je promenila čitav pejzaž i mnoge meštane učinila beskućnicima.

U Italiji je samo šest odsto domova osigurano od prirodnih katastrofa, i samo pet odsto preduzeća. Zato se vodi burna, ali hitna debata o osiguranju za gubitke od klimatskih katastrofa.

Za većinu Italijana ona je nepoznanica. I dok vlada trvdi da taj procenat mora da se menja, stanovništvo zahteva od države veću bezbednost od nepogoda.

Ovo je treća razorna oluja u Emiliji–Romanji za manje od 18 meseci, a to je posledica sve toplije atmosfere i Sredozemnog mora.Zato Italija mora da računa na sve veći uticaj vremenskih uslova na život i ekonomiju i da osnažuje infrastrukturu. Istovremeno, klimatolozi podsećaju da od ekstremnog vremena nije pošteđen nijedan kutak na Planeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari