Da li se u javne institucije nekada u vreme velikih vrućina moglo ući "nepristojno odeveno"? 1Foto: Miroslav Dragojević

Za nama je toplotni talas, koji je iznedrio najtopliji dan u istoriji merenja. Globalna prosečna temperatura na planeti tog 22. jula, prema podacima Službe za klimatske promene Kopernikus, dostigla je 17,16 stepeni Celzijusovih, što je novi oboreni rekord u odnosu na samo dan ranije kada je zabeleženo 17,09. Ne baš ovolike temperature kao sada, ali prema pisanju Danasa, tropske vrućine je bilo i pre 20 godina, a na zagrejani beogradski asfalt niko nije izlazio bez preke potrebe.

Oni koji su morali, bili su oskudno obučeni, a naši reporteri proveravali su da li se u javne institucije onomad moglo ući ako ste „nepristojno odeveni“.

Dvoje novinara, u čak preterano letnjoj odevnoj kombinaciji, kako je pisalo, nije imalo problem sa ulaskom u mnoge od državnih i gradskih ustanova.

„U većini njuh nije dozvoljen ulazak „nepristojno odevenima“, ali ovo pravilo, ako je suditi po našem iskustvu, važi uglavnom za muškarce“, naveli su reporteri Danasa.

Kada su zakoračili u zgradu Opštine Palilula naišli su na obaveštenje „zabranjen ulaz u bermudama, šorcevima i papučama“, ali se nigde, kako su naveli, nije pominjao „duboki dekoltei, go stomak ili leđa, kratke suknjice ili haljine, japanke“.

Radnici obezbeđenja su im rekli da se ovog pravila gotovo niko ne pridržava i da ne vraćaju stranke zbog toga, ali su priznali da se napomena odnosi na muškarce. Pravila su se razlikala iako je reč o istim državnim ustanovama.

„Jedan građanin se požalio da nije u bermudama mofgao da uđe u u zgradu opštine Nova Pazova. Od toga je, po njegovom iskustvu, najviše profitirala obližnja prodavnica – pantalone su se prodavale kao alva a i on je kupio par“, pisao je Danas.

Kada su pokušali da uđu u Palatu pravde, rečeno im je da su propisi takvi da devojka u suknjici može da uđe, ali bermude ne dolaze u obzir.

„Žene mogu da uđu bez obzira na dužinu suknje. Propisi važe isključivo za muškarce i ko je nepropisno obučen obezbeđenje ga kulturno zamoli da napusti zgradu suda”, rekli su.

Na pitanje da li postoji situacija kada bi sa ulaza vratili ženu, odgovor je bio “samo ako bi bila u kupaćem kostimu”. Muškarcima nije bilo dozvoljeno da uđu u Palatu pravde ni u kapri pantalonama.

Nesmetano su naši reporteri ušli u zgradu Skupštine opštine Stari grad, Doma zdravlja Palilula, Ministarstva kulture…

„U zgradu u Nemanjinoj 22, gde su smeštena ministarstva zdravlja, finasija, pravde, kao i Viši trgovinski sud i Republičko javno tužilaštvo obezbeđenje ne reaguje na garderobu stranaka, međutim na direktno pitanje da li se može ulaziti neadekvatno obučen, rekli su da može samo do šaltera u prizemlju, a u kancelarije na spratu ne. Njihove navode demantovala je, nakon nekoliko minuta osoba ženskog pola koja se oskudno obučena spuštala niz stepenice“, navodi se u tekstu.

I zgrada Skupštine grada Beograda na Trgu Nikole Pašića, kao i gradski sekretarijati stranke u kratkim pantalonama primali su samo do šaltera, u prizemlju.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Ležerno letnje obučeni, naši reporteri ni na koji način nisu skretali pažnju u SUPu Stari grad, dok se jedan od sagovornika Danasa žalio na pravila na Vojno medicinsjoj akademiji, navodeći da mu nisu dozvolili da ode u posetu bolesniku jer je došao u bermudama.

Kako piše Danas, razgolićenih je bilo i na fakultetima. Na Građevinskom fakultetu većina studenata je, prema oceni našin reportera, bila primereno obučena, dok je Pravni fakultet bio „stecište golotinje“.

„Pravila odevanja pstoje, ali ih se niko ne pridržava. Kako mnogi studenti kažu, čak je i poželjno doći razgolićen. Postoji nekoliko profesora koji vraćaju sa ispita studente koji dođu u bermudama ili papučama, dok u te iste kabinete ulaze studentkinje sa po kojom „krpicom“ i ništa tim istim profesorima ne smeta“, navodi se u tekstu.

Ni u Skupštini nije bilo bolje.

„Poslanici parlamenta nisu samo deklarativno za demokratiju, već to i javno manifestuju. Sudeći po onome što se u skupštinskom zdanju može videti, oblači se i ponaša kako ko hoće. Hodnicima defiluju poslanici u farmemerkama, kariranim košuljama, majicama, povremeno se mogu videti parlamentarci iz drugih zemalja u nacionalnim nošnjama, dugim galabejama i šarenim turbanima, pripravnice skupštinskih službi u pantalonama, čistačice u ljubičastim keceljama, vatrogasci u iniformama – što bi se reklo – prava narodna skupština“, viđenje je naših novinara.

Dodaju da su žene u skupštini nesmetano nosile visoke potpetice, klompe, papuče, novinarke su se mogle videti obučene „kao za plažu“, a jedino su policajci bili besprekorno odeveni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari