U Danskoj uveden sistem povrata ambalaže – za piće za poneti 1Foto: Pixabay//Filmbetrachter

Danski grad Orhus je uveo probni depozitni sistem za višekratne čaše za piće za poneti u nameri da smanji količinu ambalažnog otpada.

Kako prenosi portal Balkan Green Energy News, lokalna samouprava u Orhusu sprovodi jedinstveni sistem povrata višekratne ambalaže za piće za poneti, u saradnji sa nevladinom organizacijom Plastic Change.

Po rezultatima istraživanja, 92 odsto Danaca bi vraćalo ambalažu radi ponovne upotrebe.

Plastic Change je kroz projekat Rotake Reusable u centru Orhusa, drugog po veličini grada u Danskoj, omogućio prelazak na ambalažu za piće za višekratno korišćenje.

Kako funkcioniše upotreba višekratne ambalaže

Sistem pokrenut početkom godine pokriva 57 partnerskih objekata u ugostiteljskoj delatnosti, poznatoj i kao HoReCa – hotelima, restoranima, kafićima i keteringu. Kupci kafe, piva ili nekog drugog pića za poneti ostavljaju kauciju od pet kruna (67 evrocenti) za plastičnu čašu. Ostavljaju je u jednu od 27 mašina koje im vraćaju depozit. Prikupljene čaše se peru u centralnoj perionici, nakon čega se ponovo distribuiraju po kafićima i drugim objektima.

Podaci Plastic Changea pokazuju da je od početka projekta došlo do značajnog smanjenja broja jednokratnih čaša u otpadu. Za manje od osam meseci je ostvaren povrat od preko pola miliona komada ili 85 odsto.

U uzorku od dve tone komunalnog otpada je pronađeno manje od 10 ovih čaša za višekratnu upotrebu.

Plastic Change se nedavno priključio evropskom projektu ReuSe Vanguard (RSVP), koji doprinosi uvođenju sistema ponovne upotrebe kao glavnog rešenja za pitanje nagomilavanja ambalažnog otpada u Evropi.

Svaki Evropljanin proizvode u proseku 190 kilograma ambalažnog otpada godišnje. Uredba Evropske unije o ambalaži i ambalažnom otpadu (PPWR) nalaže smanjenje godišnje količine ambalažnog otpada za 15 odsto do 2040. godine. U inicijativi RSVP kažu da je inovativni sistem ponovne upotrebe koji se primenjuje u Orhusu ključni korak ka ispunjenju tog cilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari