Dekarbonizacija elektroenergetskog sistema: Radionica za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte 1Foto: Pixabay/Olafpictures

Region Zapadnog Balkana nastavlja da bude jedan od najintenzivnijih ekonomija na svetu kada je reč o proizvodnji gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, jer od jedne jedinice emisije ugljen dioksida stvaraju tri puta manju ekonomsku vrednost od proseka Evropske unije, što će biti tema radionice o dekarbonizaciji elektroenergetskog sistema.

Na radionici koju u četvrtak 30. novembra u Beogradu organizuju Fondacija BFPE za odgovorno društvo i Centar za evropske političke studije, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, organizuju radionicu o EUETS u četvrtak 30. novembra u Beogradu, biće reči o energetskim sistemima zemalja regiona koji su u postojećoj situaciji rizik za krhke tržišne ekonomije i demokratske institucije.

Kako navode organizatori, potrebno je produžiti život postojećih termoelektrana na ugalj i investirati u neophodne popravke kako bi se sanirala njihova niska efikasnost i visok intenzitet ugljen-dioksida.

U slučaju da se to ne učini, produžavaju se štetna zagađenja i povećava rizik od tehničkih kvarovi u meri koji dovode u opasnost osnovnu sigurnost snabdevanja.

Sada je potrebna hrabra strateška intervencija, jer je regionu potrebna prilika da napreduje u integraciji na tržište EU postizanjem smanjenja intenziteta ugljenika, proboj u produktivnost i efikasnost i eliminisanje rastućih rizika po energetsku bezbednost.

Zemlje Zapadnog Balkana će do kraja decembra prekršiti Sporazum o energetskoj zajednici kada je reč o osnovnim obavezama, što je na kraju neuspeh vladavine prava i nesposobnosti da se ispune svoje obaveze u okviru multilateralnih ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari