Drina i Pek među više od 25 evropskih voda za koje se traži pravno, političko i kulturno priznanje 1Drina Foto: Pixabay/Kokas4oka

U Veneciji će se od 3. do 6. oktobra na konferenciji „Ušće evropskih vodnih tela“ sastati predstavnici evropskih reka, mora, jezera, glečera i laguna – gde će Earth Thrive predstavljati Drinu i Pek.

„Voda je od vitalnog značaja za sav život na Zemlji, ali se glasovi vode retko čuju prilikom donošenja političkih odluka. Postojeći zakoni i politike ne mogu zaustaviti gubitak biodiverziteta ili trovanje tla, zemljišta, voda i vazduha, jer se po njima svet Prirode posmatra kao vlasništvo-svojina ili ‘resurs’ za ispunjenje ljudskih želja. Nastali smo zbog sve većih izazova u vezi sa vodom i zahteva za demokratijom u vezi sa  vodom širom sveta“, navodi se u najavi drugog susreta predstavnika vodnih tela, koji će se održati od 3. do 6. oktobra u Veneciji, prenosi portal Mašina.

U ovogodišnjoj konferenciji će učestvovati i srpsko-britanska organizacija Earth Thrive, koja će kroz svoj program Balkanski Centar za Prava Prirode i u saradnji sa lokalnim predsavnicima predstavljati reke Drinu i Pek. Earth Thrive takođe predstavlja mediteranski bioregion kroz njihovu inicijativu za Prava Mediterana na kojoj sarađuje sa nekoliko medjunarodnih organizacija i stručnjaka u ovom polju.

Ušće vodnih tela je kampanja za predstavljanje voda u Evropi

Ušće evropskih vodnih tela, The Confluence of European Water Bodies, je osnovano kao interdisciplinarno istraživanje, sistem podrške i kampanja za predstavljanje voda u Evropi, konstatuje se u saopštenju. Ono je, kako se naglašava, motivisano težnjom za dubljim razumevanjem „Prava Prirode“ u Evropi.

Predstavnici vodnih tela su okupljeni u mrežu koju aktuelno čini više od 25 evropskih reka, mora, jezera, glečera i laguna.

„Kao sve veća i zabrinuta zajednica, ‚Ušće‘ evropskih vodnih tela ima za cilj da podstakne nove razgovore i drugačije odnose sa vodom. Kao sistem učenja za diplomatiju vode, istražuju se, uvežbavaju i zagovaraju nove strategije za efektivno predstavljanje vode u evropskim kulturnim, pravnim i političkim oblastima“, konstatuje se u saopštenju.

Prvi sastanak vodnih tela održan je u septembru 2023. na konferenciji Ušće vodnih tela, na obalama slane lagune Mar Menor, na mediteranskoj obali Španije. Laguna Mar Menor je prvi evropski ekosistem sa pravnim licem.

„Ovaj krhki i ozbiljno zagađeni ekosistem postao je primer i inspiracija za zaštitu Prirode u Evropi“, naglašava se.

Domaćin ovogodišnje konferencije će biti Venecijanska laguna

Drugo po redu Ušće evropskih vodnih tela (The Confluence of European Water Bodies) se održati Od 3. do 6. oktobra 2024.na inicijativu Ambasade Severnog mora, TBA21–Akademije i predstavnika ILP Mar Menor u Španiji. Domaćin konferencije će biti Venecijanska laguna.

Izdanje „Ušća“ za 2024. uključuje veliki broj vodnih tela, među kojima su: Akerselva, Baltik, Doggerbank, Drina, vode Đenove, Klaralven, Loara, Mar Menor, Sredozemno more, Severno more, Ouse, Pek, Piave, Poveglia, Reuss, Rhone, Snӕfellsjokul, Spree, Tara, Tejo, Vattern, Venecijanska laguna, Viskan, Vistula, Vattenmeer i Zenne (Akerselva, Baltic, Doggerbank, Drina, Genova waters, Klarälven, Loire, Mar Menor, Mediterranean Sea, North Sea, Ouse, Pek, Piave, Poveglia, Reuss, Rhône, Snæfellsjökul, Spree, Tara, Tejo, Vättern, Venice Lagoon, Viskan, Vistula, Wattenmeer and Zenne).

„Predstavljajući reku Vhanganui na Novom Zelandu, prvi svetski ekosistem koji je priznat kao pravno lice, predstavnica Maora Erena Rouz će podeliti sa nama uvide u svet Maora u kome je reka prepoznata kao živi predak. Učestvovaće prvi evropski ekosistem koji je priznat kao prvo pravno lice u Evropi, Mar Menor sa mediteranske obale Španije, koje će predstavljati aktivisti, ekolozi i pravnici iz regiona Mursija. Uspeli su da izdejstvuju donošenje novog zakona kojim se Mar Menor proglašava pravnim licem 2022. GARN (Globalna alijansa za prava Prirode) je deo mreže sa ekspertizom o pravima Prirode u zapadnim i nezapadnim društvima“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari