Dva hotela u Los Anđelesu hlade džinovske "ledene kocke": Da li je ovo budućnost hlađenja na toplijoj planeti? 1Foto: Pixabay/ manniguttenberger

Tokom sve učestalijih žestokih vrućina, mnogi od nas pronalaze spas u klima uređajima i ventilatorima zbog čega trošimo velike količine struje. S obzirom na to da ovo predstavlja rastuće opterećenje za nacionalne elektromreže, problem je inspirisao pronalazače širom sveta da izume nove tehnologije hlađenja koje mogu da skladište energiju.

Među njima je i kompanija Nostromo Energy. Ona stoji iza jedne upravo takve inovacije koja istovremeno služi i kao baterija (i to na bazi vode) i kao sistem za hlađenje, piše Klima101.

U pitanju je modularno rešenje za skladištenje energije IceBrick koje, uslovno rečeno, čine ledene kocke i ogromna posuda za led.

Ali da bismo razumeli kako ono zapravo funkcioniše, najpre moramo da razumemo na koji način se zgrade hlade, stoji na zvaničnom kompanijskom sajtu.

Veliki komercijalni objekti oslanjaju se na rashladne uređaje. Pomoću rashladnih sredstava, oni hlade vodu koju, prema potrebi, distribuiraju po prostorijama gde ona hladi vazduh pre nego što se, zagrejana, vrati u rashladne uređaje. Tamo proces hlađenja vode opet kreće ispočetka.

Ipak, ponovna transformacija vode iz tople u hladnu je izuzetno energetski iscrpna i predstavlja ogroman pritisak za snabdevanje električnom energijom. A povrh toga, potrošači se suočavaju sa skupljim računima.

Sa druge strane, voda u kapsulama u sklopu sistema IceBrick se zamrzava u satima visoke proizvodnje kada je struja jeftina i potiče iz obnovljivih izvora. Tako nastaje ekvivalent baterije. Izolacija drži kapsule zamrznutim sve dok ne dođe vreme da se upotrebe za hlađenje zgrade. „Uskladištena” energija se tada oslobađa stabilnom brzinom, a rashladni uređaji su nepotrebni pošto je voda koja cirkuliše već hladna.

Na taj način izbegava se potrošnja u trenucima kada je ona najveća i najskuplja, ali se takođe smanjuju emisije ugljen-dioksida. Povrh toga, prema navodima iz kompanije Nostromo Energy, ista voda može da se zamrzava, odmrzava i ponovo zamrzava vekovima, a čitav sistem napravljen je od materijala koje je moguće u potpunosti reciklirati.

Kako piše MIT Technology Review, sistem IceBrick može da sadrži na hiljade kapsula u kojima se zamrzava otprilike dva litra vode. Njihov broj prilagođava se energetskim potrebama samog objekta, a moguće je da se postave na krovu, u podrumu, na zidovima, pa čak i kao arhitektonski element.

Spektar primene je širok: od bolnica preko hotela i tržnih centara do škola i univerziteta, a IceBrick može da se nadogradi na postojeće sisteme hlađenja.

Dva luksuzna, američka hotela u okrugu Los Anđeles već su odlučila da instaliraju „ledene kocke”. Sistem od 1,4 megavat-časova, sačinjen od 40 hiljada zamrznutih kapsula, pušten je prošle godine u rad u Hiltonu na Beverli Hilsu, a opsluživaće i susednu Voldorf Astoriju.

Prema procenama, troškovi za energiju za hlađenje biće više nego prepolovljeni, a u toku životnog veka sistema izbeglo bi se oslobađanje preko 5 hiljada tona ugljen-dioksida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari