Dve trećine potrošača želi da kupuje proizvode sa pozitivnim ekološkim uticajem 1Foto: Pixabay

Većina potrošača bi radije kupovala proizvode koji imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu i društvo, ali mnogi su zbunjeni kako najbolje da identifikuju održive karakteristike proizvoda, pokazuje nova anketa sprovedena među 2.000 britanskih kupaca, koju je naručio gigant e-trgovine Amazon.

Anketa je pokazala da dve trećine ispitanika želi da kupuje proizvode koji imaju pozitivan uticaj, dok 63% želi da im trgovci pomognu da identifikuju održivije proizvode, prenosi Cirkularna ekonomija.

Samo sedam procenata potrošača je izjavilo da uvek razumeju ekološki uticaj proizvoda prilikom kupovine, dok je 18% reklo da je lako utvrditi održive karakteristike proizvoda, prenosi Business Green.

Više od tri četvrtine ispitanika je izjavilo da su skloniji da veruju tvrdnjama o održivosti proizvoda ako su podržane zvaničnom sertifikacijom od strane ugledne organizacije, dok je 41% rekao da su odustali od kupovine kada nisu verovali ili razumeli tvrdnje o održivosti.

Pored toga, trećina ispitanih tvrdila je da je verovatnije da će probati novi brend ili proizvod ako su njihove društvene, etičke i ekološke karakteristike jasno navedene na samom proizvodu ili u trenutku kupovine online.

Prodato preko 1,16 milijardi artikala sa sertifikatom održivosti

Amazon nastoji da zadovolji ovu rastuću potražnju potrošača putem svoje oznake “Climate Pledge Friendly”, koja ističe proizvode koji se mogu pohvaliti nizom održivih karakteristika i koji su dobili ugledne sertifikate treće strane, kao što su oni koje dodeljuju Rainforest Alliance, Fairtrade International i Forest Stewardship Council.

Amazon je izjavio da je od lansiranja oznake “Climate Pledge Friendly” 2020. godine skoro 37,6 miliona kupaca prešlo na proizvode koji su označeni putem ovog programa, što je dovelo do prodaje preko 1,16 milijardi artikala.

Broj označenih proizvoda koji su prodati povećao se za 42% od 2022. godine, a do danas se izbor proizvoda označenih kao “Climate Pledge Friendly” povećao na više od 1,4 miliona artikala globalno, što je porast od 157% u odnosu na nivoe iz 2022.

Kompanija je izjavila da je komercijalni uspeh inicijative poslao “snažan signal Amazonovim prodavcima da kupci žele da kupuju proizvode sa karakteristikama održivosti.”

Anketa je otkrila da su najtraženije karakteristike održivosti koje britanski kupci traže dobrobit životinja, zatim smanjena ambalaža, proizvodi napravljeni sa hemikalijama bezbednim po ljudsko zdravlje i životnu sredinu, kao i artikli napravljeni od recikliranih materijala.

Pet najvažnijih kategorija proizvoda u kojima britanski kupci očekuju da pronađu više održivih opcija uključuju hranu i piće, proizvode za čišćenje, kozmetiku i lepotu, odeću i elektroniku i aparate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari