Ekološka klimatizacija: Beč proširuje mrežu za daljinsko hlađenje 1Foto: Wien Energie/Johannes Zinner

Kako bi zadovoljilo sve veću potrebu za hlađenjem u gradu, bečko preduzeće za snabdevanje energijom Vin Energi (Wien Energie) proširilo je centralu za daljinsko hlađenje na glavnoj železničkoj stanici.

Kako navodi Kancelarija Grada Beča u Beogradu, ovo preduzeće sa 26 megavata rashladne snage obezbeđuje hlađenje na najprometnijoj stanici u Austriji i brojnim kancelarijama, hotelima, ali i stanovima u okolini. Rashladna snaga odgovara otprilike 7.000 klima uređaja.

„U Beču se sve više oslanjamo na ekološki prihvatljivo daljinsko hlađenje kako bismo dugoročno smanjili potrošnju energije i emisiju CO2. Proširenjem centrale za daljinsko hlađenje činimo odlučujući korak ka zelenijoj i efikasnijoj urbanoj infrastukturi”, istakao je član Gradskog veća za finansije, Peter Hanke.

Centrala za daljinsko hlađenje na glavnoj železničkoj stanici u Beču puštena je u rad 2013. godine sa pet kompresorskih rashladnih uređaja koji rade na zelenu energiju. Sada je proširena sa dve dodatne rashladne mašine.

Ekološka klimatizacija: Beč proširuje mrežu za daljinsko hlađenje 2
Foto: Kancelarija Grada Beča u Beogradu

„Posebno u gradskim centrima raste potreba za ekološki prihvatljivijom klimatizacijom. Uskoro ćemo koristiti jednaku količinu energije za hlađenje kao i za grejanje. Kako bismo mogli da zadovoljimo ovu potrebu, značajno proširujemo mrežu za hlađenje i do 2027. godine planiramo da investiramo oko 90 miliona evra u ekološki prihvatljivu tehnologiju hlađenja”, naveo je predsednik uprave preduzeća Vin Energi, Mihael Štrebl.

Ovo preduzeće u centrali za daljinsko hlađenje ne proizvodi samo rashladnu energiju, već pomoću izmenjivača toplote koristi toplotu koja nastaje tokom procesa hlađenja, kako bi proizveli ekološki prihvatljivu toplotnu energiju i toplu vodu za oko 2.500 domaćinstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari