Ekološki aktivisti farbom isprskali fasadu kuće Mesija na Ibici (VIDEO) 1Foto: EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Ekološki aktivisti kolektiva „Futuro Vegetal“ isprskali su danas crnom i crvenom farbom fasadu luksuzne vile fudbalske zvezde Lionela Mesija (Messi) na španskom ostrvu Ibica, a akcija je predstavljena kao kritika „odgovornosti bogatih“ u klimatskoj krizi.

 

U javnom video snimku, dvojica aktivista snimljeni su kako prskaju belu fasadu kuće na zapadnoj obali Ibice, i drže transparent sa natpisom „Pomozite planeti, pojedite bogate, ukinite policiju“.

Kolektiv, čiji su aktivisti ruke zalepili kod platna velikog umetnika Fransiska Goje (Francisco Goya) u madridskom muzeju Prado u novembru 2022. godine, tvrdi da je želeo da skrene pažnju na „odgovornost bogatih u klimatskoj krizi“ ciljajući na „ilegalnu“ vilu argentinskog fudbalera.

Predsednik Argentine Havijer Milei (Javier) izrazio je solidarnost porodici Mesi, dok čuveni fudbaler trenutno igra u Majamiju.

Mesi je 2022. godinu kupio vilu na Ibici za oko 11 miliona evra, a ima spa centar sa saunom i bioskop, preneli su španski mediji.

Dodaje se da Mesi još uvek nije uspeo da dobije potvrdu o mogućnosti stanovanja, dokument koji izdaju lokalne vlasti kojim se garantuje da se rezidencija može useliti.

Tamošnji mediji su preneli da Mesi ne može da dobije dozvolu jer je bez dozvole nekoliko soba izgrađeno na tom imanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari