El Ninjo poskupeo čokolade? 1Radu Bercan / Alamy / Alamy / Profimedia

Čokolade poskupljuje u svetu zbog cene sirovine, ali to je uzrok gledano samo „na prvu loptu“, piše sajt „The Southafrican“.

Statističari su izračunali prosečno povećanje cene čokolade u maju od 14 odsto u odnosu na maj prošle godine, a samo ove godine sedam odsto, ali više od 63 odsto od 2017.

Nekoliko faktora je u igri mada glavni razlog jeste povećanje globalnih cena kakaa koje su rasle u poslednje tri godine i 2024. dostigle maksimum za 46 godina.

Područja zapadne Afrike koja se bave proizvodnjom kakaa su najveća u svetu. Vremenski obrasci El Ninja koji negde donose dugotrajnu sušu, a negde obilnu kišu, negativno su uticali na te oblasti. Uticaje su i bolesti usevi, ali i geopolitičke tenzije zbog rata Rusije protiv Ukrajine koji utiču na tržište đubriva.

El Ninjo je prouzrokovao suvo vreme u zapadnoj Africi i doprineo problemima na plantažama, kao što je virusna bolest izdanaka.

Nedostatak kakao zrna doveo je ove godine skoro do zatvaranja fabrika za preradu u Obali Slonovače i Gani. Ove dve zemlje daju 60 odsto svetske proizvodnje.

Iako su prinosi smanjeni, globalna potražnja raste. To je stvorilo globalnu neravnotežu ponude i tražnje i rezultiralo mnogo višim cenama.

Tržišni stručnjaci predviđaju da će globalnoj nestašici kakaa uskoro doći kraj. Oporavak proizvodnje kakaa u najvećim svetskim uzgajalištima trebalo bi da stavi tačku na tu ogromnu nestašicu, prema brokeru robe Marek Group.

Ta grupa očekuje da će proizvodnja kakaa premašiti potražnju u predstojećoj sezoni 2024-25 koja počinje u oktobru. To bi označilo prvu godinu suficita posle tri uzastopne sezone deficita.

Očekivani bolji vremenski uslovi u zapadnoj Africi takođe će se pozitivno odraziti na proizvodnju kakaa.

Blumberg je primetio da je vlažnije vreme u zapadnoj Africi već pomoglo da se cene kakaa ranije ove godine spuste sa istorijskih maksimuma .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari