genetikaFoto: Natali _ Mis / Shutterstock.com

Vlasti u Flandriji angažovaće prvog „klimatskog doktora“ koji će pomoći tom belgijskom regionu da se pripremi za „medicinske posledice klimatskih promena“.

Njegov zadatak će biti da poboljša postojeći akcioni plan koji se primenjuje tokom toplotnog talasa i da sagleda druge posledice klimatskih promena iz medicinskog ugla, kao što su porast uboda krpelja, alergija na polen i pojava životinja kao što je tigrasti komarac.

Klimatski lekar će raditi na prevenciji i ranom otkrivanju štete klimatskih promena po zdravlje ljudi u Flandriji, prenala je novinska agencija Belga.

Nadgledaće sprovođenje flamanskog klimatskog zdravstvenog plana i pomoći će u „razvijanju strategija prevencije kako bi zdravstveni sistemi i opšta populacija bili otporniji na klimatske stresove“, navodi se u oglasu koje je objavilo flamansko Ministarstvo zdravlja.

Njegova uloga će takođe biti da prati uticaj ekstremnih vremenskih događaja u najširem smislu jer će „suše, jake oluje i padavine dovesti do povećanog rizika od mentalnih problema“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari