Fotonaponski sistemi ubuduće i pri izgradnji škola u Beču 1Foto: © ZOOMVP_Wimmer

Da bi Beč postigao cilj da do 2040. godine postane klimatski neutralan, biće potrebna i veća količina struje iz solarne energije. Zato će, kako navode iz Kancelarije Grada Beča u Beogradu, fotonaponski sistem ubuduće primenjivati i u izgradnji škola.

„Od 2021. godine kapacitet solarne energije u Beču se više nego utrostručio, a svake godine će se instalacija fotonaponskih sistema proširivati za površinu od oko sto fudbalskih terena. Cilj za ovu godinu je već postignut. Prema navodima iz gradske uprave Beča, oko 10.000 fotonaponskih postrojenja moglo bi da obezbedi dovoljno struje za preko 57.500 domaćinstava“, navode u saopštenju.

U narednim godinama, cilj će biti još viši i biće potrebno još više postrojenja. Zbog toga su budžet za subvencije i ponude za preduzeća i privatna lica povećani.

Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig, najavio je poseban bečki zakon o zaštiti klime, u kojem će biti navedene sve mere zaštite klime. Prema njegovim rečima, tekst zakona, na kojem se radi već oko oko dve godine, biće predstavljen ove godine.

Pored fotonaponskih sistema, prilikom prelaska sa gasa za oko 600.000 domaćinstava biće pojačano korišćenje geotermalne energije i velikih toplotnih pumpi. Poseban zakon o zaštiti klime za glavni grad je od 2020. godine deo koalicionog sporazuma između koalicionih partnera SPÖ i NEOS u Beču.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari