Gotovo 200 ekoloških aktivista ubijeno prošle godine u svetu, najviše u ove četiri zemlje 1Foto: EPA-EFE/Carlos Lopez

Najmanje 196 ljudi ubijeno je prošle godine u svetu dok su pokušavali da odbrane životnu sredinu, a najveći broj ubistava je povezan s rudarskom industrijom, objavila je danas nevladina organizacija Globalni svedok (Global Witness).

Latinska Amerika je bila najsmrtonosniji region za odbranu ekosistema od rudarenja i krčenja šuma, a pripadnici domorodačkih zajednica činili su gotovo polovinu stradalih aktivista.

Svakog drugog dana 2023. je ubijan jedan branilac životne sredine, od aktivista koji su govorili protiv rudarskih projekata do domorodačkih zajednica koje su bile na meti organizovanih kriminalnih grupa, prema izveštaju te organizacije.

Više od 70 odsto svih zabeleženih ubistava u svetu desila su se u Kolumbiji (79), Brazilu (25), Meksiku (18) i Hondurasu (18).

Globalni svedok je saopštio da je često bilo teško utvrditi direktnu vezu između ubistva aktivista i specifičnih korporativnih interesa, pri čemu su mnoga ubistva ostala nekažnjena, ali da su utvrdili da je rudarstvo bilo najveći korporativni pokretač ubistava aktivista, sa 25 aktivista ubijenih pošto su se protivili rudarskim operacijama.

„Kako se klimatska kriza ubrzava, oni koji koriste svoj glas da hrabro brane našu planetu suočavaju se sa nasiljem, zastrašivanjem i ubistvom. Naši podaci pokazuju da je broj ubistava i dalje alarmantno visok, situacija koja je jednostavno neprihvatljiva“, rekla je autorka izveštaja Laura Furones.

Među ubijenim aktivistima 2023. bilo je 43 odsto iz starosedelačkih zajednica, a gotovo 90 odsto ubijenih su muškarci.

Od 2012, kada je Globalni svedok počeo da izveštava o ovim slučajevima, zabeleženo je ukupno 2.106 ubistava ekoloških aktivista.

U izveštaju se navodi i da su uobičajeni nestanci i otmice zaštitnika životne sredine, kao i šira kriminalizacija aktivista širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari