Grad Beč sadi stabala drveća koja su otpornija na toplotu 1Foto: Danas.rs/Radmila Marković

Grad Beč orjentisao se na sadnju onih vrsta stabala u gradu koje su otpornije na toplotu, usled promene klimatskih uslova i sve više toplijih dana u godini, pa je napravljena lista od 19 vrsta koje dobro podnose gradske vrućine, saopštila je danas Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

 

Među izabranim vrstama su javor, klen, kelreuterija – lampion drvo ili koprivić-drvo, koje se u Beču intenzivnije koristi proteklih 10 godina.

Tokom perioda vrućina, zalivanje gradskih stabala se intenzivira.

Mlada stabla koja se ne zalivaju pomoću automatskog sistema, dobijajiu vodu jednom nedeljno, a u periodima velikih vrućina i po dva puta nedeljno.

Dodatno, mlada stabla se premazuju belim premazom kao zaštita od ekstremnih
vremenskih uslova.

U Beču se primenjuje i relativno nov sistem – princip sunđeraste strukture uličnih podloga, koje ispunjavaju kako tehničke zahteve izgradnje puteva, tako i biološke potrebe drveća.

Zemljište ispod pešačkih staza, parkinga ili ulica je porozno, drveće dobija više prostora za širenje korenja i može da upije više vode, a dodatni efekat je stvaranje prostora za zadržavanje kišnice, što rasterećuje kanalizacioni sistem i obezbeđuje drveću vodu tokom sušnih perioda.

U glavnom gradu Austrije je tokom letnjih meseci angažovano oko 150 radnika gradskog zelenila na zalivanju, prvenstveno mladih stabala, sa oko 400.000 litara vode dnevno.

Pored ručnog zalivanja koristi se i više od 1.000 automatskih sistema za zalivanje kao i cviše od 24.000 vreća za zalivanje koje otpuštaju vodu u predelu korena stabla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari