Grci eksperimentišu - da li je tropsko voće rešenje za sušu? 1Foto: Pixabay/Alice_ Alphabet

Nakon najtoplije zime u istoriji, Grčka je takođe doživela najtopliji jun i jul, a pošto su na vidiku sve sušnija godišnja doba tamošnji uzgajivači moraće da se preorijentišu na nove kulture, za koje im neće trebati intenzivno navodnjavanje.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, država je pokrenula eksperimentalni program koji istražuje prilagođavanje klimatskim promenama koji za sada obuhvata oko desetak poljoprivrednika i 10 hektara zemlje na kojima je počeo uzgoj egzotičnog voća.

Uzgajivači u zapadnoj Grčkoj, gde je plodna zemlja bila poznata uglavnom po maslinama i lubenicama, okreću se tropskom voću mangu, avokadu, ličiju, čerimoji i makadamija orašastim plodovima, za koje kaže da su „otporniji“ na sve intenzivnije vrućine u mediteranskom regionu.

Inicijativa je deo studije grčkog državnog instituta za poljoprivredu Demeter da bi se utvrdilo da li bi tropsko voće moglo da pomogne u rešavanju nadolazećeg problema suše u zemlji.

Rukovodilac studije Tereza Cacani rekla je da je poenta „pronaći nove načine da se suočimo sa klimatskim promenama i učinimo da to funkcioniše u našu korist“.

„Sada je toplije tokom cele godine, a ovo je dobro za ove useve“, rekla je ona.

Ova vrsta inovacije je od suštinskog značaja za spas sektora od budućih klimatskih katastrofa, rekao je Antonis Paraskevopulos, šef poljoprivrede za lokalni region Trifilije. Ali za sada, tropsko voće nije magično rešenje problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari