Grčko ostrvo Santorini ima poseban mehanizam da se suoči klimatskim promenama, ali istraživači su otkrili još jedan 1Foto: Pixabay/Michelle_Raponi

Grejanje i hlađenje zgrada u urbanim sredinama troši ogromne količine energije, i u tom pogledu predstavlja pravi izazov u trenutku kada se svet suočava sa klimatskim promenama.

Idealno rešenje predstavljaju mehanizmi za pasivno hlađenje i grejanje koje čovečanstvo primenjuje već vekovima, a jedan od primera je grčko ostrvo Santorini, poznato po zgradama ofarbanim u belo koje na taj način reflektuju sunčevu toplotu, prenosi Energetski portal.

Kako zgrade u urbanim sredinama uglavnom ne možemo ofarbati u belo, potrebno je da primenimo druge efikasne sisteme pasivne termoregulacije.

Istraživači sa Univerziteta Prinston i UCLA u SAD-u tvrde da materijali koji su u svakodnevnoj upotrebi, poput plastike, mogu poslužiti kao termoizolator omogućavajući potpuno pasivno grejanje i hlađenje zgrada.

Naime, toplotno zračenje se kreće od zgrada do neba u uskom delu infracrvenog spektra poznatom kao atmosferski prozor, što istraživači nazivaju uskopojasnim zračenjem. Na nivou tla, zračenje toplote se kreće kroz ceo infracrveni spektar, poznato i kao širokopojasno zračenje.

U svom članku, objavljenom u časopisu Cell Reports Physical Science, naučnici navode da premazi, napravljeni od uobičajenih materijala, mogu da ograniče tokove toplotog zračenja između zgrada i njihovog okruženja na određene talasne dužine.

„Prevlačenjem zidova i prozora materijalima koji zrače ili apsorbuju toplotu samo u atmosferskom prozoru, možemo smanjiti širokopojasnu toplotnu dobit od tla tokom leta, i gubitak zimi, uz zadržavanje efekta hlađenja neba. Verujemo da je ova ideja bez presedana i izvan onoga što tradicionalni krovni i zidni premazi mogu postići“, rekao je istraživač Džiotirmoj Mandal.

Istraživanje otkriva da mnogi jeftini materijali, kao oni dobijeni od plastike za domaćinstvo, zrače toplotu u uskopojasnoj mreži i blokiraju toplotu širokog opsega.

Naučnici su uočili da je sezonska ušteda energije sa njihovim mehanizmom uporediva sa prednostima farbanja tamnih krovova u belo.

Ovo bi moglo biti značajno posebno za siromašnije urbane sredine jer rastu troškovi grejanja i hrađenja, dok je smrtnost usled ekstremnih vrućina sve izraženija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari