Grupna vožnja od Pionirskog parka do Kule Nebojša povodom Svetskog dana bicikla 1Foto: Beta/Ambasada Holandije, UN Srbija, Udruženje Ulice za bicikliste, KC Grad /Jadranka Ilić

Povodom obeležavanja Svetskog dana bicikla u Beogradu će 1. juna biti organizovana grupna vožnja pod sloganom “Tvoja pedala, tvoje zdravlje, tvoja priroda”, koja startuje u 11.30 u Pionirskom parku, a završava se piknikom na zelenom platou kod Kule Nebojša.

Ovu manifestaciju organizuju UN Srbija, Ambasada Kraljevine Holandije i Udruženje građana Ulice za bicikliste sa ciljem da se bicikl promoviše kao najekološkije i najzdravije prevozno sredstvo, poveća informisanost i pozove na akciju.

“Bicikl je energetski najefikasniji vid prevoza, efikasniji i od pešačenja, ne zagađuje životnu sredinu, ima mali ekološki otisak i stvara najmanje buke. Što se građani više aktivno kreću, to više doprinosimo zdravijoj životnoj sredini i sopstvenom zdravlju. Ovom vožnjom, osim dobrog provoda i atmosfere, želimo da pošaljemo i poruku da su zelene površine u gradu bitne, kao i zelena gradska infrastruktura i koridori, jer smanjuju temperaturu u gradu i pozitivno utiču na smanjenje tzv. toplotnih ostrva”, ističu iz Udruženja Ulice za bicikliste.

Podsećaju da je motorni saobraćaj zaslužan za 80 odsto komunalne buke, 20 odsto zagađenja PM česticama i azotnim oksidima i 25 odsto emisije GHG.

“Kada je u pitanju potrošnja energije po glavi stanovnika, bicikl opet zauzima prvo mesto i ekonomičniji je čak i od pešačenja. A kad na sve to dodamo i korist koju bicikl donosi našem zdravlju i rasterećenju zdravstevenog sistema, jasno je zašto ga razvijene zemlje promovišu i ulažu u razvoj ovog vida prevoza”, ističu i pozivaju bicikliste da se pridruže grupnoj vožni na gradskom, planinskom ili drumskom biciklu.

Grupna vožnja od Pionirskog parka do Kule Nebojša povodom Svetskog dana bicikla 2
Foto: Ulica za bicikliste

Ruta: https://ridewithgps.com/routes/46816699

Predrasuda da je bicikl prevozno sredstvo za siromašne je, kako navode, prevaziđena činjenicom da je bicikl najpopularnije prevozno sredstvo u najbogatijim državama Evrope.

Bicikl se kao prevozno sredstvo koristi već više od 100 godina. U Holandiji, biciklizam je procvetao 70-ih godina kao odgovor lokalnih vlasti na naftnu krizu. Promena je počela otvaranjem ulica za bicikliste nedeljom u svim ulicama, a sada, 50 godina kasnije, broj biciklista u Holandiji premašuje 22 miliona.

“Jedan od proverenih obrazaca za razvoj biciklizma kao prevoznog sredstva jeste razvijanje biciklističke infrastrukture u gradovima. Iako Beograd nije Amsterdam, jer je brdovit u odnosu na holandske ravnice, morfologija terena ne mora da bude prepreka. Naime, od početka razvoja biciklističke infrastrukture u Holandiji, kao i pružanjem benificija biciklistima, vidi se jasan porast ovog najzdravijeg vida transporta u svakodnevnom životu”, naglašavaju iz Udruženja Ulice za bicikliste.

Podsetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari