Havaji novim zakonom zabranili eksploataciju morskog dna u državnim vodama 1Foto: Pixabay/Bettina Nørgaard

Havaji su nedavno usvojili novi zakon, kojim se zabranjuje eksploatacija morskog dna u teritorijalnim vodama države. Na ovaj način pružena je podrška ostalim državama koje su već izrazile svoj stav protiv ovakvog rudarenja, pozivajući na zabranu ili na pauzu vađenja minerala sa morskog dna, a kojih je do sada 27.

Kada je reč o Sjedinjenim državama, ovakvo zakonodavstvo na sličan način je već sprovedeno u Kaliforniji, Vašingtonu i Oregonu.

Novim Zakonom o sprečavanju rudarenja morskog dna Havaja, zabranjuje rudarenje, ekstrakciju i uklanjanje minerala, uz određene izuzetke. Kako se navodi, reč je o obnovi plaža i naučnim istraživanjima koja imaju za cilj očuvanje životne sredine i unapređenje znanja, prenosi Energetski portal.

Iako je zabranom obuhvaćen predeo do tri milje udaljenosti od obale Havaja, ovo je značajna odluka u pružanju podrške sve većem otporu ovakvom rudarenju širom sveta.

Oeani i mora veoma su značajni za očuvanje zdravlja čitave planete. Rudarenjem se u opasnost direktno dovodi opstanak zdravih i funkcionalnih staništa za morska bića. Prilikom rudarenja, može da dođe do stvaranja sedimentnih oblaka, a kako prenose svetski mediji, on može da se proširi na velike udaljenosti stvarajući mutnu vodu. Ovo dalje dovodi do zaustavljanja prodora sunčeve svetlosti u morske dubine. Takođe, ovakve aktivnosti stvaraju buku koja može da uznemiri, pa i ugrozi morska bića koja zvuk koriste kao komunikaciju za ishranu, kretanje i drugo.

Ovakva odluka važna je ne samo za očuvanje biodiverziteta i životne sredine, već i za lokalnu ribarsku industriju i prava domorodaca, prenose svetski mediji.

Kao jedan od glavnih uzroka povećane potražnje za eksploatacijom morskog dna, navodi se industrija električnih vozila. Reč je zapravo o baterijama za električna vozila, čije su trenutno neophodne komponente bakar, nikl, mangan i kobalt, a koje se nalaze upravo morskom dnu.

Kako prenose svetski mediji, određeni proizvođači električnih vozila takođe podržavaju moratorijum na eksploataciju morskog dna, a kako se dalje navodi, ono što je potrebno više da se podržava jeste razvoj industrije reciklaže baterija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari