Iza nas je najtopliji jun u istoriji merenja u Srbiji, najviše tropskih noći na Vračaru 1Foto: Miljko Stojanović/Danas

Iza nas je najtopliji jun u istoriji merenja u Srbiji. Prema podacima Odeljenja za monitoring klime i klimatske promene RHMZ , jun 2024. bio je najtopliji od juna 2012. godine kada je u našoj zemlji osmotreno najtoplije leto, naveo je meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj.

Novi poredak kada je u pitanju junski srednje mesečni temperaturni rekordi izgleda ovako: na prvom mestu je jun 2024., na drugom jun 2003., sledi jun 2012. pa jun 2019. i peti po redu je jun 2022. godine.

„Na spisku 10 najtoplijih, nalazi se samo jedan jun pre 2000. godine – u pitanju je jun 1964. i po aktuelnoj statistici našao se tek na 9. mestu. Jun 2024. na najvećem broju GM stanica doneo je najveći broj letnjih i tropskih dana u istoriji merenja“,naveo je Sovilj na društvenoj mreži Linkedin.

Prema njenovim navodima, broj letnjih dana sa maksimalnom temperaturom većom od 25 stepeni kretao se od 25 u Sremskoj Mitrovici i Surčinu, do 30 dana u Ćupriji i Zaječaru. Broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom iznad 30 stepeni kretao se od 12 na području Požege, do 22 u Negotinu.

Srednja maksimalna temperatura kretala se od 29.3 stepena u Požegi do 32,2 u Leskovcu, dok je u Beogradu bila 30.4.

U Beogradu je prošlog meseca prevaziđen i ukupan broj tropskih noći za jun (15), dok su slični rekordi postavljeni i u drugim mestima na severu zemlje.

Iza nas je najtopliji jun u istoriji merenja u Srbiji, najviše tropskih noći na Vračaru 2

„Na ukupan broj tropskih noći u Beogradu presudan uticaj imao je izražen efektat urbanog ostrva toplote. Najviše tropskih noći bilo je na Vračaru 15, u Surčinu 12, u Batajnici 4“, navodi meteorolog.

Padavine neravnomerno raspoređene, najviše kiše palo u Beogradu

Količina padavina bila je veoma neravnomerno raspoređena. U delovima Vojvodine i zapadne Srbije ukupne padavine su lokalno bile i ispod proseka, ali su nepogode praćene krupnim gradom (> 5 cm) i olujnim vetrom bile učestalije i pričinjavale materijalnu štetu.

„Najviše kiše palo je u Beogradu 124.2 mm, pri čemu je samo u noći između četvrtka i petka (27/28.06.) u tročasovnom periodu osmotreno 82.5 mm. Ubrzo nakon toga, početkom jula, usledila je sledeća ekstremna kišna epizoda praćena gradom i olujnim vetrom, pa je od ponedeljka uveče (01.07.) do utorka uveče (02.07.) registrovano 67.9 mm, odnosno u periodu od 5 dana ukupno oko 150 mm kiše“, naveo je Sovilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari