Posmatranje ptica na više od 30 lokacija u Srbiji: Besplatni izleti prvog vikenda u oktobru 1Foto: Aleksandar savić/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane da se 5. i 6. oktobra pridruže nekom od brojnih izleta sa posmatranjem ptica koji se organizuju na više od 30 lokacija širom Srbije. Besplatni izleti organizuju se u okviru tradicionalne manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica.

Posmatranje ptica kao hobi postoji od početka 20. veka i svake godine ima sve više ljubitelja. U prethodnih 30 godina, Evropski vikend posmatranja ptica koji organizuju ornitološke organizacije pod okriljem BirdLife International-a okupio je u prirodi oko 1.5 miliona posmatrača ptica na preko 50 hiljada izleta.

Više od 850 ljudi prošle godine na izletima posmatralo ptice

„U našem regionu posmatranjem ptica bavi se nekoliko hiljada ljudi, a na osnovu broja članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i posetilaca izleta, jasno je da ovakav način boravka u prirodi privlači sve više poklonika. Prošle godine, na 27 izleta širom Srbije je učestvovalo preko 850 ljudi, a među njima je najviše porodica sa decom“, navode u saopštenju iz ovog Društva.

Izleti se uvek organizuju prvog vikend oktobra što je period godine kada milioni ptica napuštaju svoja staništa za gneždenje u Evropi i sele se ka svojim zimovalištima na Mediteranu ili u Africi.

„Srbija sa svojim zaštićenim i drugim značajnim područjima za ptice, se nalazi na glavnoj ruti ptica, pa se u ovom periodu godine može videti znatno veći broj vrsta u odnosu na gnezdeći period“, ističu iz Društva.

Posmatranje ptica na više od 30 lokacija u Srbiji: Besplatni izleti prvog vikenda u oktobru 2
Veliko blato Foto: Milica Plavšić/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Naglašavaju da se ptice na migrantnom putu suočavaju sa velikim pritiscima, a najozbiljniji su klimatske promene, nestanak staništa i stradanje usled elektrokucije, kolizije, lova i nelegalnog hvatanja i držanja ptica.

Ove godine u fokusu je organizovanje izleta na vlažnim staništima od međunarodnog značaja koja su od neprocenjive važnosti za ptice, životnu sredinu, biodiverzitet i čoveka.

„Ove godine smo, nažalost usled ekstremno visokih temepratura i suša, mogli da se uverimo koliko veliki broj divljih životinja, među njima i ptice, svoj život vezuje za vodena i vlažna staništa. Na teritoriji Srbije postoji 11 područja vlažnih staništa koje se štite Ramsarskom konvecnijom kao izuzetno važna i za ptice. Međutim, procenjuje se da je 35 odsto močvarnih staništa nestalo u proteklih 50 godina isušivanjem i zatrpavanjem zarad useva, ispaše i izgradnje“, izjavio je Vilmoš Barkoci, ornitolog Društva za zaštitu ptica Srbije.

Gde će biti izleti i kako da se prijavite

Izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima ili parkovima prirode poput Zasavice, Zlatibora, Rusande, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Futoškog parka u Novom Sadu, na Zemunskom keju u Beogradu, pored vodenih površina kao što su Oblačinsko jezero u Nišu, Kompenzaciono jezero u Pirotu, na ribnjacima Svilojevo, Kapetanski rit i Bečej.

Posmatranje ptica na više od 30 lokacija u Srbiji: Besplatni izleti prvog vikenda u oktobru 3
Foto: Milica Plavšić/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Ove godine će biti organizovan i izlet u Tarašu, selo u srednjem Banatu koje titulu Evropskog sela roda nosi već 10 godina, navodi se u saopštenju. Izleti su besplatni, ali je potrebno da se građani prijave putem formulara koji se nalazi na sajtu Društva za zaštitu ptica Srbije, gde se nalazi i tačan spisak lokacija i vreme izleta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari