zagađenjeFoto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović rekla je danas da će biti otvoren javni digitalni portal, koji će uz pomoć najsavremenijih tehnologija, satelitskih snimaka, dronova i senzora pratiti parametre životne sredine.

Ona je navela da je održan sastanak sa velikim brojem dekana i direktora instituta i da je se došlo do zajedniče ideje.

„Uspostavićemo javni digitalni portal koji će uz pomoć savremenih tehnologija omogućiti praćenje parametara životne sredine koji se odnose na vazduh, vodu i zemljište i živi sistem. Na ovaj način građani će moći da imaju svakodnevni otvoreni uvid u sve informacije“, rekla je Begović, pre sastanka sa predstavnicima naučne zajednice o projektu „Jadar“, koji je zatvoren za javnost.

Dodala je da će portal dobijati informacije od relevantnih fakulteta i instituta, a da će država i kompanije biti obavezne da dostavljaju sve podatke o životnoj sredini naučnoj zajednici.

Javni digitalni portal i aplikacija za praćenje svih parametara životne sredine: Ministarka Begović najavila uključivanje naučne zajednice 1
foto FoNet/NITRA/Zoran Petrović

Istakla je da će portal biti mesto gde građani i mediji mogu da dobiju proverene informacije o stanju životne sredine o svakom projektu i dobiju odgovore.

„Ukoliko se građani uključe jer su primetili velike promene uticaja na životnu sredinu moći će preko mobilne aplikacije da pošalju na portal kako bi se reagovalo“, rekla je Begović.

Navela je da Srbija ima kvalitetne naučnike, koji rade na fakultetima i institutima, a posvetili su „živote i karijere ekologiji i zaštiti životne sredine“.

Nauka se, kako je rekla, bazira na konstruktivnom kritičkom mišljenju i predlaže rešenja i treba da bude predvodnik u utvrđivanju validih činjenica.

Istakla je da nauka može da doprinese transparentnosti i informisanju i uklučivanju građana u teme zašte životne sredine.

„Nauka nije donosilac odluka, ali je pouzdan partner svima i državi kako bi kvalitetnije obavjali posao na osnovu relevantnih podatka koje dobijaju od nauke primenom savremenih tehnolgija. Svima nam je u interesu da životna sredina bude pod što manjim uticajem naših aktivnosti koje su neminovne od poljoprivrede, generisanja otpada do različitih industija koje omogućavaju razvoj“, rekla je Begović.

Dodala je da ono oko čega se nauka slaže jeste da se „razvijamo uz poštovanje svih standarda, vezanih za životnu sredinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari