Jul 2024. najtopliji u istoriji Grčke 1Foto: EPA-EFE/ ALEXANDROS VLACHOS

Grčka je imala najtopliji jul u svojoj istoriji po preliminarnim meteorološkim podacima, objavila je u ponedeljak atinska Opservatorija, a i prethodni jun je bio rekordno vruć.

 

Prosečna temperatura je od 1960. do 2024. porasla za 2,5 stepena, objavila je Opservatorija. Navela je da su u poslednje četiri godine zabeležena tri najtoplija jula u poslednjih 80 godina.

Prosečna temperatura u julu je bila 0,3 stepena iznad prethodne rekordne iz jula 2012. godine.

Grčka, koja leti dočekuje mnoge turiste, bila je prinuđena da delimično zatvori Akropolj i druga popularna mesta tokom najtoplijih sati i suočava se sa nestašicom vode zbog suše, a i i zbog lošeg upravljanja. Jun je bio najtopliji od 1960. godine i tokom mnogih dana temperatura je bila daleko iznad normalne.

Naučnici procenjuju da klimatske promene ekstremne vremenske događaje poput toplotnih talasa čine učestalijim, dužim i jačim.

Ponedeljak, 22. jul, bio je najtopliji dan na svetu od 1940. godine, kada je počelo izračunavanje globalne temperature. Prosečna globalna temperatura je tog dana bila 17,15 stepeni, po podacima Evropske mreže Kopernikus. Prethodni rekord od 17,09 stepeni 21. jula, trajao je tako samo jedan dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari