Kako će funkcionisati SMS sistem za upozoravanje na elementarne nepogode? 1Foto: Pixabay/Linda Russ

Od 15. septembra biće uspostavljen sistem za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko – tehnološke nesreće.

Slobodan Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, objasnio je na mreži LinkedIn kako će taj sistem funkcionisati.

„Platformu za upozoravanje će zajednički koristiti više institucija (MUP SVS, RHMZ, RSZS, SRBATOM, JP SRBIJA VODE, JP VODE VOJVODINE), ali ono što je za građane važno da znaju je da će poruke upozorenja dobijati samo u ekstremnim situacijama koje značajno ugrožavaju imovinu, bezbednost i živote ljudi i životinja“, naveo je Sovilj na Linkdinu.

Kako dodaje, sve institucije koje su inicijatori u novom sistemu za upozoravanje javnosti, uključujući i RHMZ Srbije, definisale su kriterijume, na osnovu kojih će se pokretati sistem.

Osim tektualnih poruka građanima, sistem će generisati i poruke upozorenja za medije i autoputeve, koji se nalaze u ugroženom području.

Novi sistem za upozoravanje javnosti RHMZ Srbije će pokretati u situacijama kada se prognoziraju sledeće opasne hidrometeorološke pojave:

– dugotrajan i jak toplotni talas sa maksimalnim temperaturama iznad 38 °S u trajanju od najmanje 5 dana;
– obilne padavine koje značajno povećavaju rizike od bujica, (urbanih) poplava, odrona i klizišta (najmanje 40 mm kiše za 1 h, 60 mm za 12 h i/ili 80 mm za 24 h);

– orkanski udari vetra preko 28 m/s (100 km/h), a na jugu Banata preko 32 m/s (115 km/h);

– nepogode sa krupnim gradom prečnika većeg od 5 cm;

– jak sneg – u nižim i brdskim predelima uz stvaranje snežnog pokrivača za više od 20 cm za 6 h, odnosno 30 m za 12 h (na planinama za više od 30 cm za 6 h, odnosno 50 m za 12 h);

– jaka mećava i vejavica sa udarima vetra preko 17 m/s (60 km/h); – intenzivno topljenje snega za više od 20 cm za 24 h u kombinaciji s kišom, jakim vetrom i visokim vodostajima;

– ledena kiša tokom najmanje 1 h u kontinuitetu i – jak hladni talas sa minimalnim temperaturama nižim od -15 °S i maksimalnim nižim od -5 °S tokom najmanje 5 dana (u nižim predelima).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari