BananeFoto: Profimedia

Svake godine, milioni tona poljoprivrednog otpada nastaju u Pakistanu, usled uzgoja banana i drugih poljoprivrednih kultura. Kako bi se iskoristio ovaj otpad i donela korist lokalnom stanovništvu, naučnici su se udružili u razvoju rešenja koje će pretvoriti ovaj otpadni materijal u korisne proizvode.

Akademici sa Univerziteta Nortumbrija (eng. Northumbria University) iz Velike Britanije udružili su se sa kolegama iz Pakistana kako bi stvorili novo rešenje. Zajedno razvijaju inovativni dvodelni sistem – prvi deo će koristiti novu tehnologiju za pretvaranje otpada od banana u tekstilna vlakna, dok će drugi deo koristiti otpad nastao iz tog procesa za proizvodnju obnovljive energije, piše Energetski portal.

To će doprineti smanjenju ekološkog uticaja tekstilne industrije Pakistana, ali i obezbediti čistu energiju za 50 odsto stanovništva iz ruralnog područja koje nema pristup mreži i oslanjaju se na fosilna goriva.

Istraživački tim je osmislio postupak za izdvajanje vlakana iz ostataka biljaka banane, koji se obično bacaju. Ta vlakna mogu poslužiti za proizvodnju tekstila koji je ne samo ekološki prihvatljivi, već i izdržljivi i višenamenski. Moguća upotreba uključuje sve, od odeće do kućnih potrepština, pružajući održivu alternativu tradicionalnim materijalima.

Pored toga, preostala biomasa iz biljaka banane koristila bi se za generisanje obnovljive energije. Ovaj dvostruki pristup ne samo da olakšava upravljanje poljoprivrednim otpadom, već i doprinosi proizvodnji čiste energije.

„Proces ima potencijala i može biti primenljiv na skoro bilo koji oblik poljoprivrednog otpada, što znači da bi mogao biti korišćen širom sveta, donoseći koristi zajednicama i životnoj sredini kroz snabdevanje obnovljivim tekstilom i energijom“, saopštili su sa Univerziteta Nortumbrija.

Projekat pod nazivom „Poboljšanje pristupa održivoj energiji u ruralnom Pakistanu korišćenjem agro-otpada od hrane i vlakana kao obnovljivog goriva (SAFER)“ dobio je oko 300.000 funti putem nacionalne agencije za inovacije Ujedinjenog Kraljevstva.

Procenjuje se da industrija uzgoja banana u Pakistanu svake godine proizvodi oko 80 miliona tona poljoprivrednog otpada. Ovo bi moglo rezultirati proizvodnjom preko 57.488 miliona kubnih metara sintetičkog gasa, poznatog i kao sin-gas (gas koji se stvara hemijskim procesima koristeći otpadne proizvode), kao i 30 miliona tona azotom obogaćenih biofertilizera.

Ekološka revolucija već je pokrenuta u Ugandi, gdje se otpad od banana pretvara u održive tekstile, biorazgradive ekstenzije, vegansku kožu ili ugljenisane ostatake u brikete bez dima, nudeći rješenja za čistu energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari