Kina ispred SAD u globalnoj proizvodnji obnovljive energije 1Ilustracija Foto: matthiasboeckel/ Pixabay

Snaga vetroelektrana i solarnih elektrana koje se grade u Kini sada je gotovo dvostruko veća od ostatka sveta, objavio je Gardijan.

Istraživanje koje je danas objavila nevladina organizacija „Global enerdži monitor“ (GEM) otkrilo je da Kina ima 180 gigavata (GW) solarne energije u izgradnji i 15 GW energije vetra. To dovodi ukupnu snagu vetroelektrana i solarnih elektrana u izgradnji na 339 GW, što je daleko ispred 40 GW u izgradnji u SAD.

Istraživači su posmatrali samo solarne elektrane sa kapacitetom većim od 20 megavata, koje direktno napajaju mrežu. To znači da bi ukupna količina solarne energije u Kini mogla biti mnogo veća, budući da mala solarna postrojenja čine oko 40 odsto kineskog solarnog kapaciteta, prenosi Klix.

Nalazi naglašavaju vodeću poziciju Kine u globalnoj proizvodnji obnovljive energije u vreme kada su SAD sve više zabrinute zbog kineskog viška kapaciteta i dampinga, posebno u solarnoj industriji.

Kina je poslednjih godina doživela procvat obnovljivih izvora energije, podstaknut snažnom podrškom vlade. Predsednik Si Đinping naglasio je potrebu za „novim kvalitetnim proizvodnim snagama“, slogan koji označava želju da se kineska privreda usmeri prema tehnologiji i inovacijama.

Između marta prošle i marta ove godine Kina je instalirala više solarne energije nego u prethodne tri godine i više nego ostatak sveta zajedno u 2023, utvrdili su analitičari GEM i naveli da je na putu da dostigne 1200 gigavata instaliranih vetroelektrana i solarnih kapaciteta do kraja 2024, šest godina pre cilja koji je postavila vlada.

„Nesmanjeni talas izgradnje garantuje da će Kina i dalje biti vodeća u instalacijama vetra i solarne energije u bliskoj budućnosti, daleko ispred ostatka sveta“, navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari