I mladi iz Srbije mogu da učestvuju na Klimatskom forumu Zapadnog Balkana 2024., rok za prijave 20. septembar 1Foto FoNet Milica Vučković

Vodeća evropska koalicija nevladinih organizacija koja se bori protiv klimatskih promena Climate Action Netvork (CAN) Europe pozvala je mlade sa Zapadnog Balkana da se do 20. septembra prijave za Klimatski forum mladih Zapadnog Balkana 2024.

Kako navode, program je namenjen mladima od 18 do 30 godina koji žele da saznaju više o klimatskim i energetskim pitanjima na Zapadnom Balkanu.

Forum će okupiti timove mladih iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova*, Severne Makedonije i Srbije kako bi istražili najavažnije teme u vezi sa klimatskim promenama, energetikom, klimatskom diplomatijom i klimatskim pregovorima, navela je koalicija sa sedištem u Briselu.

I mladi iz Srbije mogu da učestvuju na Klimatskom forumu Zapadnog Balkana 2024., rok za prijave 20. septembar 2
Foto: CAN Europe

Inače, ova koalicija ima 200 članica koje su aktivne u 40 evropskih zemalja i predstavljaju više od 1.700 nevladinih organizacija.

„Program će se, takođe, pozabaviti rastućim problemom dezinformacija, njihovog uticaja na procese donošenja odluka, kao i na oblikovanje javnog mnjenja o klimatskim i energetskim politikama„, navode iz CAN Europe.

Preporučuju da se mladi prijavljuju kao timovi iz istog regiona Zapadnog Balkana sa 3 – 4 učesnika, dok će one koji se pojedinačno prijave morati nasumično da raspoređuju u timove.

Forum se sastoji iz četiri faze, koje će trajati tokom oktobra. Mladi će moći da istražuju o klimi i energiji, na osnovu čega će predstaviti svoju analizu na dan takmičenja 31. oktobra.

Najbolji tim, kako navode iz organizacije CAN Europe, imaće priliku da otputuje u Beč, da se sastane i sarađuje sa vodećim međunarodnim akterima u oblasti klime i informisanja, te da se poveže sa ključnim igračima i stekne neprocenjiv uvid u globalni klimatski i energetski pejzaž.

Za više informacija ili tehničku podršku svi zainteresovani mogu kontaktirati Climate Action Network (CAN) Europe na [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari