Koje zemlje EU neće ispuniti nacionalne klimatske ciljeve za 2030. i kakve su posledice? 1Foto: Pixabay/SD-Pictures

Najnovija analiza nacionalnih i klimatskih planova, pokazala je da 12 zemalja Evropske unije  neće ispuniti svoje nacionalne ciljeve prema Regulativi o raspodeli napora (ESR), ukoliko se ne budu preduzele hitne mere.

Kako se navodi na sajtu Transport & Environment, još sedam zemalja je u opasnosti da ne ostvari svoje postavljene ciljeve.

Najlošije pozicionirane zemlje jesu Nemačka i Italija. Procene su da Nemačka zaostaje za ciljem za 10, a Italija za 7,7 odsto.

Ukoliko ove dve države ne budu ispunile svoje ciljeve koji se odnose na smanjenje emisije CO2, mogle bi da potroše sve raspoložive karbonske kredite koji su dostupni za trgovinu između zemalja Evropske unije. To znači da druge zemlje mogu da se nađu u nezavidnom položaju, suočene sa sudskim postupcima. Pojašnjenja radi, druge zemlje koje budu uspele da ostvare svoje ciljeve, možda neće moći da kupe dovoljno kredita kako bi nadoknadile svoje emisije.

Ako dođe do takve situacije, kako se objašnjava, Nemačka i Italija bi morale da kupe karbonske kredite od drugih zemalja Evropske unije koje su ostvarile svoje ciljeve. Na taj način će kompenzovati višak svojih emisija. Neke procene su da bi Nemačka mogla da plati za kupovinu više od 16 milijardi evra, a Italija oko 15.5 milijardi evra.

Transport & Environment upozorava da bi ovakva situacija mogla da dovede do nestašice kredita na tržištu, što dalje može da utiče na povećanje cena. Takođe, može dovesti do toga da druge zemlje imaju otežane uslove za ispunjenje svojih obaveza u vezi sa smanjenjem emisija CO2.

Na drugoj strani lestvice, nalaze se Španija, Grčka i Poljska, koje će najverovatnije i premašiti svoje ciljeve smanjenja emisija CO2 do 2030. godine. Na ovaj način, tri pomenute zemlje mogle bi da profitiraju od prodaje viška karbonskih kredita drugim zemljama.

Prisećanja radi, ukupni cilj emisija jeste smanjenje za 40 odsto do 2030. godine u sektorima drumskog transporta, otpada, zgrada, poljoprivrede i malih industrijskih sektora.

Izvor: Energetski portal

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari