Kopenhagen mami turiste da učestvuju u 'zelenim projektima' kao vid zabave dok borave u gradu 1Foto: Pixabay / SvitlanaRom

Turisti ovog leta u Kopenhagenu pozivani su da učestvuju u neobičnim vrstama zabave tokom odmora: vađenje plutajućeg smeća iz mora i kanala u glavnom grada Danske, vožnja biciklom do muzeja, umesto automobilom, volontiranje u nekoj od urbanih bašti.

To je deo novog, četvoronedeljnog pilot-projekta pod nazivom Kopen-Pai (CopenPai) koji nagrađuje turiste za „aktivnosti prilagođene klimi“.

„Moramo da turizam pretvorimo od opterećenja za životnu sredine u snagu pozitivnih promena“, rekao je Mikkel Aro-Hansen, izvršni direktor turističke zajednice „Wonderful Copenhagen“ koja sprovodi taj projekat.

Po njenim rečima, želja je da „posetioci donesu zelene odluke“, uz nadu da će „na kraju imati još bolja iskustva“ od svoje posete.

Među više od 20 ponuda je i ekološke neprofitne organizacije „Green Kayak“ koja nudi veslačke ture plovnim putevima Kopenhagena iz 17. veka uz vađenje plutajućeg smeća iz vode. Nagrada turistima koji se uključe u to je besplatno dvočasovno krstarenje jedrenjakom, a jedna od glavnih ruta vodi ka Baltičkom moru.

Drugde turisti mogu da uređuju cvećnjake, beru začine i hrane kokoške u gradskoj bašti Oens Have, a zatim ostanu na besplatnom ručku. Besplatan sladoled sledi ako voze bicikl ili idu javnim prevozom do Nacionalnog muzeja umesto taksijem ili iznajmljenim automobilom.

Posetioci Nacionalne galerije Danske mogu da učestvuju na kursevima za pretvaranje plastičnog otpada kojeg prikupe u skulpture.

Turisti uzdržano odgovaraju na tu ponudu: jedni kažu da bi to rado da ostaju duže u Kopehagenu, drugi da su došli da uživaju, a ne da rade, a treći da kad idu na odmor, „ekologiju ostave kod kuće“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari