Leto 2024. najtoplije na Zemlji otkad postoje merenja, u Srbiji rekordan broj tropskih dana i noći 1Foto: Shutterstock / Antonio Guillem

Leto 2024. godine, računajući jun, jul i avgust, najtoplije je na planeti Zemlji otkad postoje merenja, zbog čega će i cela godina, kako navodi evropska Služba za klimatske promene „Kopernikus“, najverovatnije biti najtoplija do sada. Ovo leto i u Srbiji je najtoplije od 1951. godine.

Ako to zvuči poznato, to je zato što su rekordi koje je Zemlja oborila postavljeni tek prošle godine jer klimatske promene izazvane ljudskim faktorom, uz privremeni uticaj klimatskog fenomena El Ninjo – zagrevanja Tihog okeana, nastavljaju da povećavaju temperature i ekstremne vremenske prilike, rekli su naučnici, a prenosi agencija Beta.

Prema Kopernikusu, prosečna temperatura u junu, julu i avgustu 2024. iznosila je 16,8 stepeni Celzijusa, što je 0,03 stepena Celzijusa više od prošlogodišnjeg rekorda.

Podaci Kopernikusa sežu do 1940. godine, dok američki, britanski i japanski, gde su merenja započeta sredinom 19. veka, pokazuju da je poslednja decenija bila najtoplija od početka redovnih merenja i verovatno u poslednjih 120.000 godina, navode neki naučnici.

U avgustu je i 2024. i 2023. izmerena najviša prosečna temperatura u tom mesecu na globalnom nivou – 16,82 stepena Celzijusa. Jul 2024. je bio za nijansu manje topao od prošlogodišnjeg, ali pošto je jun 2024. bio mnogo topliji od juna 2023. godine, ovogodišnje leto je u celini bilo najtoplije, rekao je direktor Kopernikusa Karlo Buontempo.

„Ovi otrežnjujući brojevi ukazuju da klimatska kriza sve više steže obruč oko nas“, rekao je Stefan Ramstorf, naučnik pri Institutu za klimatska istraživanja u Potsdamu, koji nije bio deo istraživanja.

Leto 2024. najtoplije na Zemlji otkad postoje merenja, u Srbiji rekordan broj tropskih dana i noći 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Buontempo do prošlog meseca, kao i neki drugi klimatski naučnici, nije bio siguran da će 2024. oboriti prošlogodišnji rekord, uglavnom zato što je avgust 2023. bio mnogo topliji od proseka. Ali kada je u avgustu 2024. zabeležena ista prosečna temperatura kao u prošlogodišnjem, Buontempo je postao „prilično siguran“ da će ova godina biti najtoplija do sada.

„Da 2024. ne postane najtoplija godina otkad postoje merenja, moramo da vidimo veoma značajno hlađenje u preostalih nekoliko meseci, što u ovoj fazi ne deluje verovatno“, kazao je Buontempo.

Dženifer Frensis, naučnica pri Centru za istraživanje klime „Vudvel“ u Kejp Kodu, rekla je da je došlo do bujice ekstremnih vremenskih prilika – vrućina, poplava, šumskih požara i jakih vetrova.

„Poput ljudi koji žive u ratnoj zoni, sa stalnim eksplozijama bombi i hicima vatrenog oružja, postajemo gluvi na ono što bi trebalo da budu alarm za uzbunu i sirene za vazdušni napad“, navela je Frensis.

U Srbiji najtoplije leto od 1951.

I Odeljenje za monitoring klime i klimatske prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), kako navodi meteorolog Slobodan Sovilj, nedvosmisleno je potvrdilo činjenicu ne samo da je ovogoldišnje leto bilo najtoplije u novijoj istoriji u kojoj se vrše redovna meteorološka merenja u Srbiji (1951.), već i da je svaki mesec pojedinačno (jun, jul i avgust) takođe bio najtopliji i premašio prethodne rekorde.

Prema podacima RHMZ, registrovana su četiri toplotna talasa u većem delu Srbije tokom juna, jula i avgusta, sa maksimalnom dnevnom temperaturom uglavnom višom od 35 stepeni.

„U drugoj polovini XX veka leta su većinom imala od 20 do 30 tropskih dana sa temperaturama preko 30 stepeni Celzijusovih. Ove godine, 2024. zabeleženo je istorijskih od 58 tropskih dana na području Požege do 78 u Zaječaru, pri čemu je prethodni rekord iz 2012. godine premašen za 10 tropskih dana. Na GMS Vračar u Beogradu ukupno je osmotreno 67 tropskih dana“, naveo je Sovilj u objavi na društvenoj mreži Linkedin.

Leto 2024. najtoplije na Zemlji otkad postoje merenja, u Srbiji rekordan broj tropskih dana i noći 3
Foto: Slobodan Sovilj/Linkedin

Dani sa temperaturama preko 35 stepeni

Dani sa temperaturama preko 35 stepeni u drugoj polovini XX veka bili su retka pojava, dok je ove godine rekordno zabeležen broj takvih dana, od 14 u Požegi do 43 u Ćupriji.

Samo na mernoj stanici Vračar osmotreno je 30 dana sa temperaturama preko 35 stepeni i ukupno 60 tropskih noći (prethodni rekord iz 2012. iznosio je 51). Zabeležen je i drugi najduži niz tropskih dana u istoriji merenja (ukupno 20 dana, od 7. do 26. avgusta, sa prosečnom maksimalnom temperaturom od 35.4 stepena).

Na nekim drugim mernim mestima tropski niz i dalje traje – najduže u Ćupriji.

„Tokom leta je na ukupno 13 od 28 meteoroloških stanica zabeležena bar jednom temperatura preko 40 stepeni, a najviše ih je bilo u Ćupriji, ukupno 10 – i u julu i u avgustu je zabeležen niz od 5 uzastopnih dana. Na listi najtoplijih leta, 2024. je zauzela ubedljivo prvo mesto. Istovremeno na listi 20 najhladnijih nema nijednog leta nakon 1989. godine“, zaključuje Sovilj.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari