(MAPE) Gde su u Srbiji tokom jula i avgusta zabeležene nestašice vode? 1foto EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Inicijativa „Pravo na vodu“ je objavila mape koje prikazuju 65 lokacija širom Srbije koje su tokom dva najtoplija meseca ove godine, jula i avgusta pogođene nestašicama vode, bilo zbog restrikcija ili kvarova na vodovodnoj mreži.

Najviše lokacija na mapi „Srbija presušila“ označeno je crvenom bojom na mapi, što pokazuje da su ljudi u Srbiji najviše oskudevali za vodom zbog restrikcija. Nešto manje bilo je zbog kvarova, na u 15 lokacija uzrok nestanka vode bio je nepoznat.

„Nestašice vode, prema podacima inicijative, nisu rezultat povećane potrošnje građana, već su povezane da zastarelom infrastrukturom, neefikasnim institucijama i posledicama klimatskih promena. Izvori, reke, jezera presušuju ostavljajući mnoge zajednice bez vode vode za piće, poljoprivredu i osnovne svakodnevne potrebe“, upozoravaju iz Inicijative „Pravo na vodu“.

Kako navode, za potvrdu restrikcija i kvarova koristili su podatke sa zvaničnih sajtova javnih komunalnih preduzeća. Osim tih potvrđenih slučajeva, zabeležili su i lokacije prijavljene od strane građana, za koje zbog nedostatka javno dostupnih informacija nije bilo moguće precizno utvrditi da li se radi o restrikciji ili kvaru.

„Ovi podaci jasno ukazuju na to koliko je stanje u Srbiji sa upravljanjem vodnim resursima i osnovnim komunalnim uslugama, poput vodosnabdevanja, na zabrinjavajućem nivou. Razlozi za nestašice i restrikcije su različiti, ali svi vode ka jednom – slabim institucijama koje ne prepoznaju ozbiljnost vodne krize i nemaju dovoljno ljudskih i materijalnih resursa da je reše“, izjavila je Žaklina Živković iz inicijative „Pravo na vodu“.

Inicijativa „Pravo na vodu“ apeluju na nadležne da hitno preduzmu mere kako bi osigurale pristup vodi kao osnovnom ljudskom pravu. Dodaju da je prioritet rešavanje problema sa upravljanjem vodnim dobrima i sistemom vodosnabdevanja kako bi se sprečile dalje nestašice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari