Mladi aktivisti postigli istorijsku sudsku nagodbu da Havaji dekarbonizuju saobraćaj do 2045. 1Foto: Pixabay/stinne24

Automobili, brodovi i avioni koji saobraćaju unutar havajskih granica… Sva ova vozila trebalo bi da pretrpe korenite promene u narednim decenijama. A sve u cilju ublažavanja klimatskih promena i zagađenja.

Naime, Havaji će razviti u narednih godinu dana mapu puta kako da čitav sektor saobraćaja dostigne nulte emisije do 2045. godine, prenosi Klima101.

Povrh toga, planiraju se projekti razvoja pešačke i biciklističke infrastrukture i investicija od najmanje 40 miliona dolara u proširenje javne mreže za punjenje električnih vozila do 2030, prenose mediji.

Međutim, vlasti možda i ne bi bile toliko ambiciozne da ih na to nisu podstakli mladi aktivisti.

Ovi planovi zapravo su rezultat nagodbe u sklopu istorijske klimatske parnice koja je, kako se navodi, prva koju je pokrenula omladina, a odnosi se na dekarbonizaciju saobraćaja.

Tužbu protiv ostrvske savezne američke države pokrenulo je u junu 2022. četrnaestoro mladih ljudi, pretežno starosedelačkog porekla, tvrdeći da aktuelna saobraćajna politika, zasnovana na fosilnim gorivima, krši njihova ustavna prava na čistu i zdravu životnu sredinu.

U trenutku pokretanja spora, tužioci su imali između devet i osamnaest godina.

Stavljajući fokus na projekte kao što je proširenje auto-puta nasuprot naporima za promociju pešačenja i biciklizma i za elektrifikaciju transporta, Havaji su prouzrokovali neodržive emisije gasova sa efektom staklene bašte, navodi se u tužbi.

Takođe se ističe da bi, prema projekcijama, udeo saobraćaja u ukupnim štetnim emisijama mogao da se poveća na čak 60%.

Suđenje je trebalo da se održi danas, 24. juna.

Ali epilog nije postignut u sudnici…

Umesto toga, sedmoro tužilaca pojavilo se na konferenciji za novinare u četvrtak, 20. juna, zajedno sa guvernerom Džošom Grinom. Objavili su da je došlo do nagodbe.

To je način rešavanja sudskog spora koji podrazumeva međusobni dogovor stranaka o predmetu spora. Stranke se same dogovaraju na koji način će rešiti spor, a postignuta sudska nagodba ima istu pravnu snagu kao i sudska presuda.

„Ovo je izuzetna pobeda za klimu”, ocenio je Majkl Džerard, direktor Centra za pravo o klimatskim promenama pri Univerzitetu Kolumbija. „Tužioci su postigli u suštini sve što bi dobili i da su izašli pred sud.”

Havaji su obećali da će do 2045. dostići karbonsku neutralnost, što znači da će količina emitovanih i apsorbovanih gasova sa efektom staklene bašte biti jednaka, odnosno da će se međusobno potirati. Mada je u energetskom sektoru ostvaren napredak, saobraćaj je zaostajao.

Sada bi to moglo da se promeni nabolje.

Prema dogovoru, u nadležnosti havajskih sudova je da prate slučaj do 2045. ili do trenutka ispunjenja ciljeva. Dok će mladi tužioci moći da ponovo pokrenu tužbu ako se ne ispune uslovi sudske nagodbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari