More više nije dovoljno da nas rashladi, na odmor bežimo na sever ili u planine 1Foto: EPA-EFE/GAETAN BALLY (arhiva)

Ka severu i na visine od preko hiljadu metara. To će biti turistički pravci ako se nastavi zagrevanje planete. U Evropi očekuju da će se udarna sezona sa jula i avgusta, premestiti na septembar i oktobar. Turizam koji pamtimo od pre dve, tri decenije, više nikada neće biti isti, predviđaju meteorolozi.

Za osam meseci srpska nacionalna avio-kompanija imala je više od 31.000 letova. Tokom leta najviše u Grčku, Tursku i Italiju, u Egipat manje nego ranijih godina. Putovalo se naravno i automobilima na bliža mora, a i po našoj zemlji.

Sezona se nastavlja i u septembru kada su i temperature prijatnije. U banjama koje odavno nisu samo za stare i bolesne, kažu da su puni.

„Sad očekujemo onu drugu starosnu strukturu. To su naši stariji koji ne zavise od raspusta, a opet ne vole vrućine i sigurno će biti do početka novembra banjska sezona prepuna“, kaže za RTS Vladan Vešković iz Udruženja banja Srbije.

„Krećemo sa masovnim okupljanjem kao što su radničke sportske igre, poslovni turizam, ekskurzije, rekreativne nastave“, navodi direktor TO Vrnjačka banja, Ivan Trifunović.

Seoska domaćinstva su privlačna cele godine, naročito u ranu jesen, kada sve dođe na rod.

„Cene ne menjamo kako za praznike, tako i sada u septembru. Imamo veliki broj najavljenih turista, ali još uvek imamo mesta“, kaže Boško Milosavljević iz domaćinstva „Čuvarkuća“ na Rudniku.

Planinski centri će u budućnosti, po svojoj prilici, pretrpeti najveće promene.

„U zimskom periodu ima sve manje snega, tako da turistička ponuda na planinama mora da se prilagođava novonastalim ulovima i sve se više turista odlučuje upravo za ovaj vid odmora, odnosno boravka u prirodi, za boravak na lokalitetima koji imaju daleko prijatniju klimu, nižu temperaturu i verujem da će u narednom periodu upravo planinski centri biti ti koji će još više pažnje posvetiti da u letnjoj sezoni imaju još više sadržaja koje nude turistima“, objašnjava direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović.

Turisti su letos, na Mediteranu više od pola dana provodili u rashlađenim hotelskim sobama, pa odlazak na more kad gore i vazduh i zemlja gubi smisao.

„Mi smo u toku jula i avgusta imali grupe koje smo vodili na Baltik, upravo iz tog razloga, kada su temperature ovde bile preko 40, tamo su bile 25, tako da smo vrlo lepo sproveli te grupe i bili su iznenađeni i iskazali veliko interesovanje upravo za takve ture koje vode na sever Evrope“, ističe Mirko Bauk iz „Odeon vorld travela“.

Hladno, ali standard. Tako smo nekada u šali govorili o državama na severu našeg kontinenta. Po svoj prilici, osim visokog standarda, imaće oni uskoro i reku turista sa užarenog juga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari