Nedelja, 21. jul, najtopliji dan u svetu od 1940. godine 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Nedelja, 21. jul, bio je najtopliji dan u svetu od 1940. godine, od kada se sistematski prati temperatura.

Prosečna globalna temperatura na površini Zemlje tog dana je bila 17,09 stepeni, saopštila je danas evropska mreža Kopernikus (Copernicus).

To prethodni rekord od 6. jula 2023. godine premašuje za 0,01 stepen Celzijusa što jeste malo, ali ipak je to novi rekord.

Novi rekord je izmeren kada su toplotni talasi pogodili delove SAD i Evrope, a mogao bi da padne već u narednim danima. Očekuje se da će potom opasti temperatura u svetu, iako uz oscilacije narednih nedelja.

„Zapanjujuć je obim razlike između temperature u poslednjih 13 meseci i prethodnih temperaturnih rekorda. Sada smo na neistraženoj teritoriji i kako klima nastavlja da se zagreva, sigurno ćemo videti da će novi rekordi biti obarani u narednim mesecima i godinama“, rekao je direktor službe za klimatske promene Kopernikusa Karlo Buontempo (Carlo).

Pre jula 2023. prethodna rekordna dnevna prosečna globalna temperatura iznosila je 16,8 stepeni Celzijusa, dostignuta 13. avgusta 2016, po podacima Kopernikusa.

Posle rekordne vrućine 2023. godine, jun 2024. je bio najtopliji jun izmeren ikada do sada i to kao 13. uzastopni mesec u kojem su padali rekordi po rastu prosečne temperature.

Globalna prosečna temperatura u poslednjih 12 meseci je stoga „najviša zabeležena: 1,64 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog proseka 1850-1900“, kada seča šuma i sagorevanje uglja, gasa ili nafte još nisu dostigli obim koji zagreva klimu na Zemlji, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari