Vrućine su postale nova normalnost 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Sve češće smo u nekim toplotnim talasima. Iza nas je najtoplija godina ikada, svaki mesec je sada najtopliji u istoriji merenja, a mi se i dalje čudimo što nam po ko zna koji put termometar pokazuje blizu 40 stepeni.

Meteorolozi upozoravaju da će biti još toplotnih talasa ovog leta, što znači da će svaki od njih u kontinuitetu imati po nekoliko tropskih dana, a možda će se dešavati da nećemo moći lepo ni da spavamo zbog tropskih noći, kada temperature vazduha ne silaze ispod 20 stepeni Celzijusovih.

Lekari nas redovno savetuju kako da preguramo dan uz „nešto slano i slatko“, dosta tečnosti i uzimanja redovne terapije, ali na prvom mestu – da ne izlazimo napolje u najtoplijem delu dana. Ali, ima i onih koji moraju, takav im je opis radnog mesta – na asfaltu, skeli ili na njivi. Koga još briga danas da li je njima „upekla zvezda“, kada će na pauzu, i da li smeju.

Apeli stižu sa svih strana da se poštuju prava radnika koji rade na otvorenom, u u praksi to baš ne štima.

Prolazim pored gradilišta na skoro 40, svi rade.

To što su nam vrućine postale nova normalnost, i što se cela planeta brže zagreva, svi smo odgovorni, tvrde naučnici. Objašnjavaju da je to sve zbog upotrebe fosilnih goriva i emitovanja u atmosferu gasova sa efektom staklene bašte, te da ako nastavimo istim tempom, biće nam samo još gore.

I nisu samo vrućine posledica, tu su i suše, ali i „superćelijske oluje“ koje donose takve padavine za kratko vreme da nam postojeća kišna kanalizacija ne pomaže, pa vodopad u Rakovici ili jezero na Autokomandi ne gine ni ubuduće.

Čim se tako nešto desi, ali i dok je samo još u najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na scenu stupaju mediji, koji sve češće „haos“ i „katastrofu“ potenciraju u bombastične naslove ne bi li privukli pažnju čitalaca.

Sa druge strane, vlast maše Pariskim sporazumom, prvim dokumentom o borbi protiv klimatskih promena, tu je i Zakon o klimatskim promenama, a u decembru prošle godine Srbija je usvojila i Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove „težak“ oko sedam miliona evra, koji predviđa niz mera do 2026. godine, uključujući i osnaživanje RHMZ-a. Samo još niko od nadležnih ne navodi šta je urađeno.

A da, stigla je ovih dana najava da će nam ubuduće stizati SMS poruke RHMZ-a sa upozorenjem na vremenske nepogode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari