Niče prva komercijalna farma morskih algi u sklopu vetroparka u Severnom moru 1Foto: Pixabay/Enriquelopezgarre

U Severnom moru uskoro bi trebalo da se otvori prva holandska komercijalna farma morskih algi.

Ali pored toga što je uzgoj ovih vodenih organizama u tim razmerama pionirski za Holanđane, projekat ima jednu specifičnost, i to na globalnom nivou…

U pitanju je njegova lokacija.

Ova farma morskih algi biće prva na svetu koja se nalazi u sklopu vetroparka, piše Klima101.

Morske alge uzgajaće se oko osamnaest kilometara daleko od obale južne Holandije, na neiskorišćenom prostoru između 139 vetrenjača pojedinačne snage jedanaest megavata. One zajednički čine ogromni vetropark u Severnom moru, pod nazivom Hollandse Kust Zuid, ukupnog kapaciteta od 1,5 gigavata.

Na neobičnoj farmi u okviru vetroelektrane na moru, u trajanju od jedne godine, sprovešće se i studija čiji je cilj da istraži potencijal uzgajanja morskih algi u uklanjanju ugljen-dioksida iz atmosfere.

Prethodna istraživanja upućuju na to da priobalni ekosistemi izdvajaju iznenađujuće velike količine ugljenika, koje po hektaru mogu da budu i do dvadeset puta veće u odnosu na istu površinu šuma.

Morske alge u prirodi doprinose tom procesu.

Međutim, ostaje pitanje: da li i njihovo uzgoj može da učestvuje u smanjenju smanjenju količina gasova koji zagrevaju planetu Zemlju i da samim tim, ublaži karbonski otisak hrane koju jedemo?

Naučnici će pokušati da odgovore na to pitanje na osnovu iskustva na farmi morskih algi u Severnom moru.

Prva faza razvoja farme morskih algi završena je početkom avgusta. Dok se druga, koja obuhvata postavljanje mreža za morske alge i zasejavanje, očekuje sredinom oktobra. Tokom gradnje, vodi se računa o morskom svetu.

Inicijatori projekta iz neprofitne organizacije North Sea Farmers nadaju se da će farma biti operativna do kraja godine i da će ubrzati napredak sektora proizvodnje morskih algi.

Farma će pokrivati pet hektara. U prvoj godini očekuje se prinos od najmanje šest hiljada kilograma svežih morskih algi.

Ovo je zapravo održiva sirovina koja će se prerađivati za različite primene uključujući proizvodnju hrane za ljude i životinje, kozmetike i sredstava za veću otpornost useva.

Američka kompanija Amazon podržala je izgradnju same farme i prateće istraživačke aktivnosti sa milion i po evra koji dolaze iz njihove klimatske fondacije, osnovane u svrhu podrške prirodnim rešenjima, pošumljavanju i očuvanju životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari