Nova direktiva EU: Građani sad mogu da traže odštetu od zagađivača 1Foto: Pixabay/SD-Pictures

Evropska unija usvojila je dopunjenu direktivu o industrijskim i stočarskim emisijama 2024/1785 (IED 2.0) koja građanima daje veća prava u odnosu na direktivu usvojenu 2010. godine, pa oni sada mogu tražiti nadoknadu štete koju su prouzrokovali zagađivači, saopštila je Evropska komisija.

Direktiva već pokriva preko 30.000 velikih industrijskih postrojenja i preko 20.000 intenzivnih stočnih farmi, a do 2017. godine, ova pravila su smanjila zagađenje vazduha iz pomenutih postrojenja do 75 odsto, piše Energetskiportal.rs.

Međutim, imajući u vidu da zagađenje iz ovih izvora i dalje nanosi štetu javnom zdravlju i životnoj sredini, koja iznosi više milijardi evra i dovodi do stotine hiljada prevremenih smrti godišnje, Evropska unija je po prvi put utvrdila pravo građana da traže nadoknadu štete po zdravlje prouzrokovane zagađenjem.

Jači IED će se sada primenjivati i na rudnike i gigafabrike baterija, a proširiće se i na 30 odsto najvećih farmi svinja i živine u EU.

Nova Direktiva o industrijskim i stočarskim emisijama je glavni instrument EU za smanjenje zagađenja vazduha, vode i zemljišta, kao i za sprečavanje stvaranja otpada iz velikih industrijskih postrojenja i intenzivnih stočnih farmi.

Vlade sada moraju uvek uzimati u obzir zaštitu zdravlja ljudi kada primenjuju pravila o emisijama, dok će vlasti imati veća ovlašćenja da obustave instalacije koje ne poštuju pravila i zahtevaju veće kazne od prekršilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari