Oglasila se Agencija za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha u Boru i Smederevu 1Photo: Pixabay/J.W.Vein

U Boru i Smederevu u 2023. godini nije bilo većih prekoračenja koncentracije štetnih materija, tvrdi Agencija za zaštitu životne sredine na osnovu rezultata monitoringa kvaliteta vazduha.

Ovi rezultati su, kako kažu, potvrda da su sprovedene mere i projekti dali dobar rezultat kada je reč o unapređenju kvaliteta vazduha.

„U protekloj godini, u Boru nisu registrovana godišnja prekoračenja, dok je u Smederevu zabeleženo samo godišnje granično prekoračenje čestica PM2.5 na jednom mernom mestu i neznatna prekoračenja nikla na indikativnim mernim mestima”, navodi se na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

U prošloj godini u Boru, navode iz Agencije, nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpor-dioksida, kao što je to bio slučaj pre desetak godina.

„U istom periodu, ni na jednom mernom mestu nije prekoračena godišnja granična vrednost suspendovanih čestica PM10 i PM2.5. Po pitanju sadržaja teških metala u suspendovanim česticama, pre svega arsena, uočen je drastičan pad srednje godišnje koncentracije u 2022. i 2023. godini u odnosu na 2019-2021. godinu”, navode iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Podaci Agencije za Smederevo za 2023. godinu, pokazali su da suspendovane čestice PM10 nisu prekračile godišnju graničnu vrednost ni na jednom mernom mestu, dok su čestice PM2.5 prekračile godišnju graničnu vrednost samo na jednom mernom mestu.

„Ni na jednom mernom mestu nisu prekoračene ciljne godišnje vrednosti teških metala, dok je prekoračenje nikla izmereno samo na indikativnim mernim mestima”, dodaju u saopštenju.

Koliko novca se ulaže za zaštitu životne sredine?

Kako najavljuju iz Agencije za zaštitu životne sredine tokom 2024. biće pokrenuto 40 projekata, u gradovima i opštinama koje imaju najveći problem sa kvalitetom vazduha.

„Na nivou Srbije, u prethodnih šest godina u ovu oblast uloženo je više od pola milijarde evra”, ističu iz Agencije.

Podsećaju da je prema podacima koje je dostavilo Ministarstvo zaštite životne sredine, Boru data saglasnost na Program kontrole kvaliteta vazduha za 2024. godinu, kojim je predviđeno povećanje broja mernih mesta u lokalnoj mreži, što je važno za pravilno targetiranje aktivnosti i još efikasnije rezultate.

Saglasnost je data i na Plan kvaliteta vazduha u Boru, kojim su predviđene mere do 2033. godine za održivo poslovanje, u skladu sa vizijom zelene transformacije Srbije.

„U tom cilju, investitori u Boru su u prethodnih pet godina uložili 330 miliona dolara, kako bi se podigli standardi zaštite životne sredine. Smederevu je tokom četiri godine, kako navode, samo kroz projekte Ministarstva, dodeljeno oko 350 miliona dinara za realizaciju zelenih projekata. Između ostalog, zamenjen je pola veka stari kotao u naselju Senjak, gde sada zgrada vrtića i priključeni objekti, što je ukupno više od 15.000 kvadrata, koriste ekološki prihvatljiviji gas“, dodaju iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari