Organizacije civilnog društva pozivaju EK da pojača podršku za pravednu energetsku tranziciju na Zapadnom Balkanu 1foto (BETAPHOTO/Emilija Jovanović)

Grupa organizacija civilnog društva, uključujući CEE Bankwatch Network i Beogradsku otvorenu školu, poziva Evropsku komisiju i druge aktere da pojačaju podršku za pravednu tranziciju u zajednicama zavisnim od uglja na Zapadnom Balkanu.

U novom izveštaju, oni ističu konkretne korake koje Komisija, međunarodne finansijske institucije i nacionalne vlade treba da preduzmu kako bi ubrzali pravednu tranziciju i omogućili lokalnu ekonomsku diverzifikaciju, obezbeđujući da se odgovori na potrebe ljudi i da niko ne ostane zapostavljen.

„Platforma EU pod nazivom Inicijativa za regione u tranziciji za Zapadni Balkan i Ukrajinu, namenjena za podršku regionima sa visokom zavisnošću od uglja kako bi se pripremili za energetsku tranziciju i razmenili iskustva sa zajednicama u EU u sličnoj situaciji, funkcionisala je od kraja 2020. do kraja 2023. godine, ali rad još uvek nije nastavljen, ostavljajući lokalne vlasti u neizvesnosti po pitanju daljih koraka i podrške koju mogu očekivati za ovaj složen proces“, ukazuju u saopštenju.

Nevena Smilevska, koordinatorka za pravednu tranziciju za Zapadni Balkan, CEE Bankwatch Network ocenjuje da je hitno potrebno da EU obnovi i proširi podršku za zajednice zavisne od uglja, kako bi se omogućila pravedna tranzicija ka dekarbonizovanoj ekonomiji.

“Cilj naših preporuka je da se osigura da su lokalne vlasti osnažene i da imaju potrebne resurse za planiranje procesa koji će omogućiti njihovim zajednicama da napreduju, umesto da budu ostavljene po strani dok energetska tranzicija neizbežno napreduje”, ističe ona.

Preporuke naglašavaju potrebu za ciljanim finansiranjem projekata na opštinskom nivou, jer lokalne vlasti često nemaju dovoljno resursa i stručnosti da same kreiraju i sprovode planove za pravednu tranziciju. Posvećeni finansijski instrumenti za podsticanje ekonomske diverzifikacije i kreiranje malih pilot-projekata mogu pomoći u prikazivanju mogućnosti koje nudi budućnost bez uglja. Kako bi se obezbedila odgovornost i efikasnost, finansiranje mora zavisiti od snažnog lokalnog upravljanja i transparentnog praćenja.

Slične preporuke su iznete prošle nedelje u manifestu koji je potpisalo šest gradonačelnika opština zavisnih od uglja na Zapadnom Balkanu.

Gradonačelnici pozivaju Evropsku komisiju da podrži njihove napore za dekarbonizaciju lokalnih ekonomija povećanjem tehničke pomoći, promovisanjem uspešnih primera i olakšavanjem jačih partnerstava sa regionima zavisnim od uglja u EU.

“Nova Evropska komisija mora iskoristiti priliku da napravi pozitivan uticaj rešavanjem ovih hitnih potreba i pomaganjem Srbiji da postavi put ka pravednoj i održivoj budućnosti. Pozivamo Komisiju da potvrdi svoju posvećenost našim regionima zavisnim od uglja i da obezbedi potrebnu podršku za pravednu i efikasnu energetsku tranziciju”, poručio je Ognjan Pantić, programski menadžer Beogradske Otvorene Škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari