Plastika čini oko 80 odsto morskog otpada: Deset najčešćih proizvoda koji završe na plažama 1Foto: Pixabay/Hamsterfreund

Plastika je važan materijal u našoj ekonomiji, ali može da ima negativne uticaje na životnu sredinu i zdravlje kada se zloupotrebljava. Samo čepovi od boca deo su skoro 26 miliona tona plastičnog otpada koji se generiše svake godine u Evropi, od čega se veliki deo odlaže na plažama širom sveta, ukazuju iz Evropske komisijie, dodajući da je oko 80 odsto morskog otpada plastika.

Prema pravilima EU o plastici za jednokratnu upotrebu, deset proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu koji se najčešće nalaze na plažama Evrope su: štapići za uši, pribor za jelo (tanjiri, slamke i kašičice), baloni i štapići za balone, ambalaža za hranu, čaše za piće, ambalaža za piće, opušci cigareta, plastične kese, paketi i omoti, vlažne maramice i sanitarni proizvodi.

„Tamo gde su održive alternative lako dostupne i pristupačne, plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu zabranjeni su na tržištu EU. Ovo se odnosi na štapiće vate, pribor za jelo, tanjire, slamke, mešalice, štapiće za balone i posude za hranu i piće od ekspandiranog polistirena, kao i na sve proizvode od okso-razgradive plastike. Za ostale plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, EU se fokusira na ograničavanje njihove upotrebe kroz, na primer, uvođenje zahteva za dizajn, kao što je povezivanje čepova sa bocama“, navodi Evropska komisija.

Jedna od mera za suzbijanje zagađenja plastikom uvedena je od 3. jula ove godine, a to je da plastične flaše za jednokratnu upotrebu koje se prodaju u EU moraju da imaju čepove ili poklopce pričvršćene za flašu.

„Ovo može da izgleda kao mala promena, ali njen uticaj može biti ogroman. To je samo jedan od rezultata EU zakona o plastici za jednokratnu upotrebu, naglašavaju iz Evropske komisije.

Inače, zakon je deo šire strategije EU za plastiku za zaštitu životne sredine i zdravlja ljudi koja ima za cilj da smanji zagađenje plastikom i morskog otpada. Kako navode, Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu nije „protiv plastike“, već protiv neodržive upotrebe i bacanja plastike.

Plastične kese

Lagane plastične kese se često koriste samo jednom, ali su im potrebni vekovi da se potpuno razgrade u prirodnom okruženju. Oni su jedan od deset najzahtevnijih predmeta u Evropi. Prema Direktivi o plastičnim kesama, EU zahteva od zemalja EU da preduzmu mere kako bi osigurale da je potrošnja lakih plastičnih kesa ograničena i da se dostignu godišnji ciljevi potrošnje. Takođe predviđa da zemlje EU ne smeju dozvoliti da se takve plastične kese za nošenje daju besplatno na prodajnom mestu robe ili proizvoda, osim ako ne postoji jednako efikasna alternativa.

Plastična ambalaža

Pravila EU o ambalaži usklađuju nacionalne mere u pogledu dizajna ambalaže i upravljanja ambalažnim otpadom, kao i obezbeđuju visok nivo zaštite životne sredine. Najnovija izmena ovih pravila sadrži ažurirane mere za sprečavanje proizvodnje ambalažnog otpada i promovisanje ponovne upotrebe, reciklaže i drugih oblika oporavka ambalažnog otpada, umesto njegovog konačnog odlaganja. Pravila postavljaju cilj za reciklažu 50% plastične ambalaže do 2025. godine i 55% do 2030. godine.

Mikroplastika

Mikroplastika su mali komadi plastike, obično manji od 5 mm. Oni su uporni, veoma pokretni i teško ih je ukloniti iz prirode. Sve veća količina mikroplastike nalazi se u životnoj sredini, uključujući more i zemljište, kao i hranu i vodu za piće.

Procenjuje se da se svake godine u životnu sredinu nenamerno ispusti između 200 i 600 olimpijskih bazena mikroplastike.
Evropska komisija je 2023. usvojila ograničenje REACH-a na mikroplastiku koja se namerno dodaje proizvodima i predlog zakona o sprečavanju gubitaka plastičnih peleta u životnu sredinu. EU ima za cilj da smanji ispuštanje mikroplastike za 30% do 2030. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari