Pokrenuta peticija "Reci Ne šumskim požarima" 1Foto: Beta/MUP Srbije

U jeku šumskih požara koji ovih dana pogađaju Srbiju, Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF Adria) pokrenula je na svom sajtu peticiju pod nazivom „Reci NE šumskim požarima“. Potpisivanjem peticije potvrđuje se važnost sopstvenog ponašanja u prirodi, posebno tokom rizičnih letnjih meseci.

„Suočeni smo sa sve većom pretnjom koja ne poznaje granice – šumskim požarima. Kao zabrinuti građani, naša je odgovornost da se okupimo i zauzmemo stav protiv ove nemilosrdne sile koja ne samo da ugrožava floru i faunu, već doprinosi i klimatskim promenama. Poražavajuća činjenica je da je više od 80% šumskih požara izazvano neodgovornim ponašanjem pojedinaca“, navode iz ove organizacije.

Najčešći uzrok su, kako dodaju, ljudski nemar i nepažnja, poput logorskih vatri ostavljenih bez nadzora, odbačene cigarete i stakla koje reflektira svetlost, nepromišljenog korišćenja vatre u područjima izloženim požarima.

„Zabrinjavajući porast šumskih požara ne samo da uništava velike delove nezamenljivog šumskog pokrivača, već ugrožava i bezbrojne vrste divljih životinja, od kojih su neke na ivici izumiranja. Požari ispuštaju ogromne količine ugljen-dioksida u atmosferu, pogoršavajući klimatske promene i destabilizujući osetljivu ravnotežu naše globalne klime“, ističu iz ove organizacije.

Dok se suočavamo s dosad neviđenim izazovima klimatskih promena, šumski požari postaju sve češći, intenzivniji i rašireniji. Rastuće temperature, dugotrajne suše i promene vremena stvaraju idealne uslove za brzo i nekontrolisano širenje požara. Posledice su dalekosežne i utiču ne samo na šume nego i na obližnje zajednice, zdravlje ljudi i regionalnu privredu. Vrhunac opasnosti od šumskih požara dostiže svoj vrhunac tokom jula, avgusta i spetembra.

„Upravo se u tom razdoblju naše šume suočavaju s najvećom pretnjom i moramo da budemo oprezni u nastojanjima da sprečimo i upravljamo šumskim požarima. U jadranskom regionu šumski požari se prečesto događaju, posebno uz jadransku obalu i u vreme turističkog špica. Ključno je da svako od nas, kao odgovoran pojedinac, prepozna uticaj svojih postupaka i preduzme korake da sprečimo izbijanje požara. Edukacijske kampanje i kampanje podizanja svesti mogu značajno da smanje pojavu ovih razornih požara, pogotovo tokom letnjih meseci visokog rizika“, poručuju iz WWF Adria i dodaju da uništavanje šuma dovodi do narušavanja celokupnog kopnenog ekosistema.

Podsetimo, još tokom proleća u Srbiji je u svega mesec dana evidentirano preko 2.000 požara na otvorenom, dok su tokom letnjih meseci beleženi dani kada je za 24 časa prijavljeno preko 100 požara. Trenutno gori više stotina hektara na Vidliču na Staroj planini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari