Poseta ovom gradu biće još skuplja: Da li je delikatni ekosistem ugrožen masovnim turizmom? 1Foto: EPA-EFE/Andrea Merola

Kako gradski zvaničnici Venecije najavljuju, taksa za ulazak u grad trebalo bi da se poveća sa pet na deset eura. Mikele Zuin, gradski zvaničnik za finansije, istakao je da se uskoro završava probni period naplate koji je ovaj grad uveo prvi u svetu.

Venecija je postala prvi grad na svetu koji je za turiste uveo sistem naplate ulaska u grad, u pokušaju da smanji gužve koje se stvaraju na vrhuncu turističke sezone i tokom praznika.

Osim što je uveo ulaznu taksu, grad je takođe zabranio velikim brodovima za krstarenje uplovljavanje u venecijansku lagunu i najavio nova ograničenja veličine turističkih grupa, prenosi RTCG.

Posete Veneciji i dalje su rekordne, na godišnjem nivou grad podseti oko 20 miliona ljudi.

Poseta ovom gradu biće još skuplja: Da li je delikatni ekosistem ugrožen masovnim turizmom? 2
Foto: Shutterstock

Venecija je prošle godine za dlaku izbegla da bude stavljena na Uneskovu listu svjetske baštine u opasnosti, delom zato što je telo UN uvažilo napore gradskih vlasti da se spreči da delikatni ekosistem Venecije ne bude preplavljen masovnim turizmom.

Mesec dana probnog roka naplate ulaska donelo je gradu više od dva miliona evra.

Simone Venturini, gradski odbornik odgovoran za turizam istakao je da je projekat naplate dao pozitivne rezultate i da se očekuje da se poveća cena karte za ulazak u Veneciju početkom 2025. godine. Ipak, naplata ulaska u grad nije smanjila gužve na ulicama Venecije.

U članku Gazete, Zuin je rekao da će od 2025. godine za jednodnevne posetioce važiti „osnovna stopa“ za jedan deo godine. Međutim, tokom „kritičnih dana” turisti će morati da plate maksimalnu taksu od 10 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari