Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje 1foto FoNet Ana Paunković

Povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača, Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) je danas saopštila da je potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač za poslednje gotovo četiri decenije u EU i celom svetu smanjena za oko 99 odsto.

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača se obeležava 16. septembra, na dan kada je 1987. usvojen Montrealski protokol u cilju postepenog ukidanja supstanci koje oštećuju ozonski omotač (ODS). Protokol je ratifikovalo 198 zemalja.

Od 1986. godine do 2023. potrošnja supstanci pokrivenih Montrealskim protokolom opala je za oko 99 odsto, a preostalih jedan odsto dolazi iz industrijskih procesa, gašenja požara, upotrebe u laboratorijama i analizama gde alternative još nisu široko dostupne.

Analizi EEA, na osnovu podataka kompanija o proizvodnji, uvozu, izvozu, uništavanju i korišćenju ODS kao sirovina, pokazuje da je EU ispunila svoje obaveze iz Montrealskog protokola i da napreduje u pogledu ambicioznije Uredbe EU o ozonu.

U EU je 2023. godine proizvodnja kontrolisanih supstanci koje oštećuju ozonski omotač smanjena za 20 odsto u odnosu na 2022, dok je uvoz tih supstanci opao za dva odsto.

Ove količine su manje od jedan odsto ukupnih ODS koje su potrošene u Evropi 1986.

U saopštenju EEA se dodaje da veliki izazov ostaje potreba da se zamene fluorovani gasovi (F-gasovi) manje štetnim alternativama, na primer u korišćenju rashladnih uređaja. F-gasovi su uvedeni kao zamena za ODS ali, iako ne oštećuju ozonski omotač, kao gasovi s efektom staklene bašte imaju veliki uticaj na zagrevanje klime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari